Специализираната прокуратура продължава действията по разследването в офисите на обвиняемия Васил Божков на ул. „Московска“ 43 в столицата.

В приземни помещения в сградата са намерени и иззети множество нови предмети, носещи признаците на културно-исторически ценности, които са с неизяснен произход и в нереставриран вид.

Намерени и иззети са фрагменти, апликации, халки, фибули, върхове на копия, които носят белезите на културно-исторически ценности. Те са били съхранявани в пълно несъответствие с международните стандарти за опазването им.

Специализираната прокуратура ще продължи занапред действията си по документиране на престъпни деяния срещу културно-историческото наследство на Република България при строго спазване на правилата за опазване и съхраняване на намерените и иззети предмети.

Във връзка с високия обществен и медиен интерес, публикуваме снимки на част от намерените нови предмети, носещи белезите на културно-исторически ценности.

Скандалът продължава да се разраства, тъй като от няколко дни насам, обвиненият в 18 престъпления, Божков започна да публикува във Фейсбук информация по какъв начин е бил рекетиран от държавата в лицето на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владимир Горанов. Според Свободна Европа главният прокурор Иван Гешев не е отговорил на въпроса им дали ще започне проверка на данните посочени от Божков.