Името на пещерската писателка Николина Барбутева стана централно в новоизлюпен литературен скандал. Есе посветено на Васил Левски, с което тя печели втора награда от РБ“Никола Фурнаджиев“ в Пазарджик, през 2017 г. се оказа преписано от десетокласникът от Национална Априловска гимназия Стефан Георгиев, оценен от жури, в чийто състав влиза и писателят акад. Антон Дончев.

За случая писа литературната критичка Силвия Недкова, която изказа възмущението си от нелепата постъпка на младежа, който е успял да „си вземе“ и от други произведения. На практика изпълненото му с негативизъм произведение изобщо не е негово, а представлява компилация от мислите на други негови връстници или в случая Николина Барбутева.

Името на пещерката е добре известно в региона, тъй като тя присъства осезаемо в литературния му живот. Николина Барбутева е и сред активно подкрепящите инициативите на местното читалище „Развитие – 1873“, където в същност първоначално откриват таланта ѝ за писане.

„Никога не ми се бе случвало да ме плагиатстват. Е, доживях и това! На гърба на чужди трудове награждават. Хубаво някой решил да си „взима“ от мен, но поне да бе схванал истинското послание на написаното от мене.4 – споделя Николина във Фейсбук.