Видеоконферентна връзка бе проведена с кмета на Сърница Неби Бозов по време на днешното заседание на Областния оперативен щаб, на който присъства и главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев

Д-р Кунчев заяви: Нещо драматично и различно от другите клъстери аз не виждам, към момента 14 човека са носители на вируса в Сърница, вероятно е да излязат и допълнителни. Най-същественото е, че нямаме хора с изразена клиника и ще намалим контактите на хората в града. Проблемното е, че в този клъстер са замесени три области – Пазарджик, Благоевград и Смолян. Търсим връзка между случаите в Устина и Девин, където в частни предприятия работят хора от трите области, за момента не се налагат твърди ограничителни мерки.

Лошото е, че има доста движение на хората в този район, но вярвам, че случаите ще бъдат установени и ограничени. Решихме, че не се налага поставяне на КПП-та. Има някои особености, които се опитваме да решим.

Сърница е място с развит туризъм и там ходят хора на почивка от много места. Препоръчвам на туристите да избягват Сърница като туристическа дестинация в следващите 2 седмици. Даже тези, които имат резервация за тази събота и неделя, препоръчвам да я отменят! Искаме да помолим събирането на хора в 3-те молитвени домове да бъде ограничено, нека не поемаме излишни рискове. Смятам, че се справим с това огнище в рамките на две седмици, заяви Кунчев.

Ще бъде направена доставка на предпазни маски, костюми и ръкавици за здравните работници и за хората. Искаме да помолим без момент на задължителност да се ограничи движението на хора към джамиите, важна е ролята на имамите, които особено в петък имат голяма посещаемост в джамиите. Хубаво е да се сведе до минимум посещението на молитвените домове, за да се сведе съответно и разпространението на Ковид-19 до минимум.

Колкото по-навреме се намерят случаите и се вземат съответните мерки, толкова по-лесно се ограничава разпространението на вируса. Всички мерки в Сърница вече са предприети.

От понеделник ще работи общината в Сърница, в момента се извършва дезинфекция. Трима служители са положителни. Те са под карантина. Другите тествани са с отрицателен резултат, включително и кметът Неби Бозов.

Всички, които са имали контакти са в карантина, ако става дума за хора, които трябва да бъдат на работа и са тествани, ако резултатът им е отрицателен се връщат на работните места, като също трябва да ограничат контактите.

Над двеста души от трите области ще бъдат тествани, днес се чакат резултатите от около петдесет теста, като десет от тях са на служители в общината.