Продължава ръстът от последните дни на случаите на заразени с новия коронавирус в България. През изминалото денонощие има 43 нови случая сред 816 тествани лица, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Нарастването се отнася предимно до огнищата на разпространение на Covid-19, които бяха установени в последните дни. 17 от положителните проби са на жители на Сърница, където са заразени 14 жени на възраст от 25 до 58 години и трима мъже – на 25, 35 и 57 години. Хората нямат изразена симптоматика и са поставени в домашна изолация за 28 дни. Издирват се хората, с които те са контактували.

Сред новоустановените случаи най-много са заразените в Пазарджишка област – 21 случая, както и в Сливенска – 10 случая.

Нараснал е и броят на заразените сред медиците – през последното денонощие са констатирани 6 нови случая. С това случаите на заразени медици в България стават 294.

България беше в извънредно положение от 13 март до 13 май заради обявената от СЗО пандемия от коронавирус. След като разпространението на Covid-19 намаля и се концентрира предимно в изолирани огнища на заразата, задължителните предпазни мерки в страната са отслабени.

В събота Световната здравна организация (СЗО) съобщи за резултатите от нови изследвания и препоръча носенето на маски от плат на места, където не е възможно спазването на физическа дистанция.