Системата Административно-наказателна дейност на Пътна полиция работи на Граничния контролно-пропускателен пункт Калотина. Създадената организация на работа бе демонстрирана днес от комисар Светослав Костадинов, директор на РДГП-Драгоман, ст. инспектор Светослав Шарлаганджиев, началник на ГКПП-Калотина и инспектор Иво Писанов от отдел „Пътна полиция“, ГДНП.

На водачите и пътниците, които преминават през границата, се правят проверки за невръчени електронни фишове и неплатени задължения по Закона за движение по пътищата. „При преминаването през пункта на автомобили техните водачи и пътници се проверяват автоматизирано за наказания по ЗДвП. Ако се установи, че имат, се прави детайлна справка.

При наличие на невръчени документи, те се връчват, а ако имат неплатени задължения, се изисква плащането им“, заяви инспектор Иво Писанов от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Той разясни, че не се ограничават правата на гражданите за свободно движение и те не се връщат, всеки може да продължи пътя си, но припомни, че според закона, ако водач има неплатени задължения, той няма право да управлява моторно превозно средство.

За улеснение на пункта са монтирани и ПОС-терминали, където веднага могат да бъдат платени дължимите суми. Проектът ще бъде развити и предстои да се разшири като подобни проверки ще се правят и на още 8 гранични пункта.

За времето на работата на системата на ГКПП-Калотина от 2 юни до 9 юни на водачи и пътници са връчени  1 928 невръчени електронни фиша на обща стойност 363 710 лева. Успоредно с това през монтираните на място ПОС-терминали са постъпили 12 185 лева, обобщи ст. инспектор Шарлаганджиев.