Като успешна определи кампанията „Остани си вкъщи, спаси човешки живот“ изпълнителният директор на Биовет АД – Ангел Желязков, тя стартира на 9 април и приключи преди броени дни. В продължение на повече от два месеца екип от доброволци и социални работници успя да достигне трикратно до 4 500 домакинства, за да достави 11 500 хранителни пакета на възрастни и хора в неравностойно положение.

Най-мащабната дарителска акция в областта бе предизвикана от пандемията от коронавирус, тя стана възможна благодарение на партньорството на предприятието и Община Пещера. Междувременно в желанието си да подпомогнат хората от фирмата предоставиха и хранителни продукти за местна трапезария за възрастни. Първоначално заложеният бюджет бе 250 000 лв., но той бе надхвърлен с около 100 000 лв.

Причина за това е нарастналият брой от правоимащи потребители. Първоначално идеята бе да бъдат осигурени хранителни запаси за членовете на няколко местни клуба, но се оказа, че почти още толкова са хората от различни етноси и социални групи, които се нуждаят от подкрепа. Така в крайна сметка стойността на дарението се оказа 345 718 лв., като от тях 288 284 лв. са били похарчени за хранителните продукти, 27 552 лв. са платени за предпазни маски за многократна употреба, а 17 422 лв. са стрували пакетите с Витамин С, които достигаха до хората при всеки от общо трите транша.

Останалите средства са били похарчени за заплащането на опаковките на всеки пакет, както и труда на работниците, извършили самото пакетиране на продуктите. 

„Винаги сме били социално отговорна фирма. И ще продължаваме така. Това обаче, което винаги сме искали е да няма показност. Смятали сме, че това което правим винаги стига до обществеността на Пещера. Това което се случва в последно време и тази негативна кампания, която се води срещу фирмата, ни кара да променим отношението си и все пак, без да парадираме с това,  да правим така, че нашите икономически и социални дейности, това което прави Биовет за вътрешното си развитие или за общината и хората, чрез журналистите да достига до обществото, за да знаят какво прави най- голямото предприятие и работодател в региона.“ – заяви Ангел Желязков.

Той съобщи и това, че сътрудничеството с Община Пещера ще продължи, като се обмислят още няколко съвместни проекта. Те ще бъдат оповестени на по-късен етап.