Пандемията от коронавирус бръкна дълбоко и в джоба на автотърговците в Пазарджик, общо седемнадесетте къщи за търговия с употребявани коли, в момента и от месеци, са без нов внос. Возилата, които се предлагат са на стойност от пет до тридесет и осем хиляди лева, но повечето от тях скоро няма да срещнат купувачи.

Заради кризата всичко, което би привлякло погледа на потребителите, вече е продадено. Останалите возила са с видими дефекти, а в по-високия ценови клас са морално остарели, но все още струват скъпо.

Има и места, където автомобилите приличат на занемарени домашни любимци, прашасали и безнадеждни.

Най-непродавани се оказаха автомобилите с марка Мерцедес и БМВ, които са затлачили автокъщите, най-вече заради високите си цени и скъпите резервни части. Търсените возила с марка „Фолксваген“, „Пежо“, „Форд“ и „Хюндай“, са изчерпани.

Най-рано след две седмици ще има ново попълнение на автокъщите, но това все още не е сигурно, споделят и търговците. Въпреки недоимъка те не са склонни да смъкват особено много цената на предлаганите коли. Неприятно впечатление на купувачите пък прави фактът, че голяма част от автомобилите са без информационни табели.

В няколко от автокъщите търговците разчитат на пряк разговор с купувача, като сами съобщават характеристиките на колите, както и годината им на производство.

Въпреки че при търговията с коли втора ръка купувачите предпочитат те да са внесени от Германия, в околностите на Пазарджик ще срещнете предимно внесени от Италия. Търговците твърдят, че всичко им е наред и вече са забравили разказа за бабата, която палила колата, за да иде с нея на църква в неделя.

Търговците се оплакват, че вносът и продажбата на употребявани автомобили са в сериозен застой и не изключват фалити в бранша. Потвърждават го и данните на КАТ: от началото на годината с над 13% са намалели регистрациите на коли с пробег.

От бранша отчитат и друга причина за по-малкото продажби – свръхконкуренцията между отделните търговци. Нелоялната конкуренция също пречила на продажбите. Ако някои от автокъщите не издържат на този ценови натиск, не се изключват и фалити.