Ролс Ройс със софийска регистрация и четири повтарящи се цифри събра погледа на минувачите в центъра на Пазарджик, днес около десет и половина сутринта.

Заедно със скъпарското возило пристигна и джип Мерцедес, който стовари трима охранители, те пък се грижиха за собственика на черната кола. Неизвестният мъж се отправи към близка нотариална кантора и след около половин час я напусна, за да тръгне заедно със спътниците си в неизвестна посока.

Всеизвестен е фактът, че Ролс Ройс има 116-годишна история. Автомобили от тази луксозна марка, които далеч не могат да бъдат наречени обикновени средства за придвижване, са притежавали Мохамед Али, Джон Ленън, Франк Синатра, Ърнест Хемингуей и други прочути личности.

На тях са се возели Ленин и Леонид Брежнев, но основните клиенти на компанията винаги са били управници от ранга на английското кралско семейство и иранските шахове. Началото било поставено през 1904 г. в манчестърския хотел Мидланд, където се срещнали Стюарт Ролс, летец, аристократ, наследник на милионно състояние, познавач и любител на автомобилите и Хенри Ройс – селянин, син на мелничар и самоук инженер.

Двамата решили да се специализират в производството на скъпи коли. Скоро на автомобилния салон в Париж се появил и първият модел на Ролс Ройс – Сребърният призрак (Silver Ghost), с шестцилиндров двигател, и веднага спечелил признание. Колата се движела леко, имала сребриста каросерия, посребрени външни детайли и никак не е чудно, че веднага започнала да се търси от европейския елит.

Америка не останала по-назад и Нелсън Рокфелер станал един от първите купувачи на Сребърния призрак. Според легендата, най-силният звук, който се чувал в салона на автомобила, било тиктакането на часовниците на пътниците.

Казват, че Хенри Ройс видял знака RR върху една ресторантска покривка и веднага го купил. Отначало тези букви в емблемата на колата били червени, но през 30-те години на миналия век станали черни в знак на траур след смъртта на Ройс (1933 година). За заслугите му към държавата той бил удостоен с титлата барон.

Неговият съдружник Ролс починал по-рано – през 1910 г., и бил първият английски летец, катастрофирал с автомобил.

Фигурката

Духът на възторга е важен атрибут на прочутата марка. През 1909 г. лорд Джон Монтегю де Болие си купил Ролс Ройс и в желанието си да отличи своята кола от останалите поръчал на скулптора модернист Чарлз Сайкс да изработи фигурка – талисман.

Първообраз на Духът на възторга станала личната секретарка на лорд Болие – Елеонор Торнтън. Тя не могла да се гордее дълго с това, защото загинала в Първата световна война. Но и до ден днешен фигурката продължава да е олицетворение на разумната скорост, грацията и красотата на Ролс Ройс.

Летящата лейди, както наричат талисмана в цял свят, била първата фигура, поставена върху бронята на лека кола. Отначало тя се изработвала от бронз и хромирана стомана, а при специални поръчки – от сребро и дори от злато.

В средата на миналия век компанията получила почетната титла Доставчик на кралския двор на Великобритания, а принцеса Елизабет и Единбургският херцог станали първите кралски клиенти.Престижът на Ролс Ройс винаги се е основавал на качеството. Всяка част от автомобила притежава документ за оригиналност, в който са записани имената на работниците и контрольорите, участвали в изработването и окачествяването й.

Двигателите се изпитват при пълно натоварване в продължение на седем часа, а каросерията е предпазена от корозия с четиринадесет пласта лакови бои. И все пак най-важен си остава аристократичният разкош на салона – с подвижните масички от червено дърво и изящните огледала, с дискретно осветление в основата.

Премиерата на Ролс Ройс през ХХI век е суперразкошният Сентинъри Фантом (Centenary Phantom) 100ЕX от 2003 година. Серията е само от 35 автомобила, носи названието си от шестте сребърни модела на компанията, произвеждани от 1925 до 1991-а и отразява цялата история на марката.

Моделът Фантом IV (Phantom IV) например бил произведен само в 18 екземпляра, собственост изключително на държавни глави и крале. Впрочем тези коли никога ни вдигат висока скорост – с тях не пътуват хора, които бързат, а хора, които са очаквани.