Началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение на МБАЛ-Пазарджик д-р Димитър Иванов попадна сред медиците, които се разболяха от SARS- CoV- 2. Признава, че е имало момент, в който се е почувствал уплашен за живота си.

Заболелите от коронавирус обаче не са болни от чума и отношението към тях не трябва да бъде такова, смята той. Според него този вирус вече ще бъде част от живота ни, но се надява да бъде открито лекарство за неговото лечение, за да стане по-малко опасен.

-С какви симптоми започна заболяването при вас?

– Бях на нощно дежурство в Интензивно отделение. Късно вечерта усетих, че имам висока температура. Измерих я и се оказа над 39 градуса. Започнах и да кашлям и тежко изкарах дежурството.

– Имахте ли съмнения, че се касае за коронавирус?

– Допуснах и тази възможност. Нямах обаче ясно изразени първоначални признаци за разболяване. Няколко дни преди да вдигна температура, имах главоболие, бях малко по-изморен и с това се изчерпаха симптомите ми по време на инкубационния период. След нощното дежурство, когато се почувствах зле, съвместно се тествахме с колегите в отделението.

-Как разбрахте, че сте заразен с COVID-19 ?

-Съобщиха ми колеги по телефона, че пробата ми е положителна.

-Как го приехте ?

-Както се приема новината, че си болен от грип или варицела, а не като съобщение, че си болен от чума.

–Бяхте ли изплашен като ви съобщиха, че пробата ви за COVID-19 е положителна?

-Не съм бил изплашен. В един момент си признавам, че бях доста притеснен как ще протече заболяването при семейството ми.

-Според вас заразяването от пациент в Интензивното отделение ли е станало?

-Много е вероятно, но не мога да съм категоричен. Възможно е да съм се заразил и на улицата или в магазина. Навсякъде, където човек се среща с други хора, е възможно някой да му предаде вируса. Не мога да обвинявам някой, че ме е заразил. Просто се случи.

-Как се лекувахте?

-Лекувах се с антибиотик, който си назначих. Разбира се, консултирах се за лечението си с колеги от града и страната, които много ми помогнаха. Пиех високи дози витамин С, Селен, Цинк, секретолитици, инжектирах си подкожно антикоагулант. Пиех много течности. Липсваше ми апетит. За две седмици отслабнах с 5 кг.

-Как протече заболяването при вас?

– Не протече като всеки вирус. Мога да кажа, че при мен заболяването беше от леко към средно тежко. Не като обичайните инфекции. На четвъртия- петия ден усетих, че нямам подобрение, както обикновено протичат вирусните заболявания при мен. Тогава се замислих, че може да се влоша. Седем – осем дни доминираше астено-адинамия,субфебрилитет, бодежи в гърдите и суха, мъчителна кашлица. Тя постепенно намаля, но продължи около две седмици.

-Съпругата и детето ви също се заразиха. При тях как премина заболяването?

-За щастие, при тях заболяването протече по-леко и премина само с няколкодневен субфебрилитет и отпадналост.

-Как успяхте да се справите с това изпитание?

-Много ми помагаше това, че всеки ден се чувах по телефона с колеги. Много ми помогна и това, че семейството ми беше в добро състояние и преболедува по-леко. Можех да разчитам на подкрепата и на брат ми, снаха ми и майка ми. Това ми даде сили. Чувахме се всеки ден и с директора на болницата д-р Темнилов. Той се интересуваше за моето състояние и това на другите болни колеги, които бяха под карантина и искаше да ни помогне. Питаше с какво болницата може да ни бъде полезна. Оказа сериозна подкрепа на нас, които се лекуваме, както и на колегите, които останаха здрави, и така с общи усилия спасиха Интензивно отделение.

*Д-р Димитър Иванов е първият болен от Пазарджик, който открито разказа за срещата си с новия коронавирус. Той не се поколеба , след като се излекува да поеме Ковид реанимация и да помага на най-тежко заболелите от COVID-19.
Цялото интервю с него може да прочетете на сайта на МБАЛ-Пазарджик.