На днешния 24 юни Православната църква отбелязва рождението на Св. Йоан Кръстител, наричан още Предтеча. Днес е и деня на билкаря, и магичните, и лековити треви. На празника се преплитат обредите и традициите на двата празника и често християнският свят се отдава на езически ритуали – къпане, прескачане на огън, танци, гадаене, бране на билки и магии за плодородие.

Йоан Кръстител е предсказал идването на Спасителя Исус Христос, а по-късно сам го кръстил във водите на река Йордан. Между евангелските личности, които са окръжавали Спасителя, Неговият велик Предтеча заема изключително място, както по начина на своето идване на света, така и по своето неповторимо служение. Бележит и единствен е неговият принос при покайната проповед и кръщаване на юдеите, подготвяни за посрещането на очаквания Месия – Христос.

На неговото строго въздържание подражавали най-великите християнски подвижници, а неговата доблестна смърт вдъхновявала всички мъченици през време на гоненията срещу християнската вяра.

 Според народното поверие набраните на днешния ден лековити билки за зимата трябва да са „77 и половина“ – за всички болести и за „болестта без име“.  Докато билките, които се берат на Гергьовден се използват за лекуване на добитъка, то еньовските билки се използват за лекуване на хората. На Еньовден имен ден празнуват всички с имената: Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янина, Янка, Янита, Янко, Янчо.