Кметът на Пещера Йордан Младенов уважи поканата на Църковното настоятелство при храм „Св. Йоан Предтеча“ в Брацигово, и взе участие в празничната утреня и св. Божествена Литургия. 

Младенов беше посрещнат от Свещеноиконом Любомир Траянов и Надежда Казакова- кмет на Брацигово. В службата се включи Негово Високопреосвещенство † Пловдивски митрополит Николай в съслужение със  Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита и свещеници от епархията.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ . В празничния ден богомолният народ се събра в храма, за да отправи молитва за здраве и благочестие. На службата присъстваха и миряни от Пещера.

Православната църква днес  почита  църковния празник Рождество на Свети Йоан Кръстител. Заченат с Божията намеса, Свети Йоан, наречен Кръстител или Предтеча, се ражда няколко години преди Исус Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред юдейския народ. Той първи започва покръстването на юдеите във водите на река Йордан. Рождението на Свети Йоан е подсказано „свише“ – неговите родители  Захарий – юдейски свещеник и Елисавета, вече на преклонна възраст  получават вест, че ще имат син.
Свети Йоан Предтеча кръщава самия Бог Иисус Христос .