Пациентите, които са били болни от коронавирус, могат да страдат от последиците от инфекцията до края на живота си. Такива констатации споделиха специалисти от Националната здравна служба на Великобритания, информира The Daily Telegraph. Д-р Хилари Флойд, ръководителката на британския център за възстановяване от COVID-19, е заявила, че е шокирана от броя на хората на средна възраст, които не са имали съпътстващи заболявания, но след оздравяването си продължават да страдат от нетрудоспособност и хронична умора.

Учените са установили също така, че коронавирусната инфекция увеличава риска от развитие на болестта на Алцхаймер в бъдеще. От британската здравната служба са добавили, че всеки трети пациент може да развие белодробна фиброза, както и доживотни физически, психически и когнитивни увреждания.

В 10 процента от случаите, британците са установили остро увреждане на сърцето. Според професор Питър Опеншоу, средно пациентите се нуждаят от година, за да възстановят напълно здравето си. Някои от тях обаче, както изглежда, никога няма да се върнат към пълноценен живот.