На днешния ден – 7-ми юли, православният свят отбелязва празника на Света Неделя. С тържествена служба и курбан за здраве в Дебръщица и Капитан Димитриево ще отбележат храмовия си празник. Църквата „Света Неделя“ в Капитан Димитриево е построена чрез дарителство в обширен двор, окръжен с висок каменен зид. Главен инициатор за неговото съграждане и същевременно най-щедър дарител е бил Стоян Кабака. В кратката си Кондика поп Никола Геров пише, че Кабака е погребан в църковния двор. А там всекиго не погребват. Годините са заличили следите на вечното му жилище, но надгробният кръст е запазен. Това е висок и дебел паметник, грубо издялан от сив камък, на лицевата страна на който е издълбано „1872 Стоян Димов“. На обратната страна заоблената част е оформена като барелеф. Преди години художникът Лука Делийски е реставрирал иконите в храма.

Църквата „Света Великомъченица Неделя“ в Дебръщица пък е построена през 1761 година и е обявена за паметник на културата. Как е изглеждала първоначалната постройка не е известно, но според предание е била вкопана в земята, скрита в дъбова гора. Според Стефан Захариев през 1834 година църквата е съборена, за да се построи нова. През 1895 г. е направена първата камбана. В последните години в църквата са направени много подобрения.

За света Неделя има съответна служба. Тя е преведена в Русия от гръцки на църковнославянски и е издадена през 1866 година. Св. мъченица Неделя-Кириакия е родена в Мала Азия, навярно в Никомидия, столица на римския император Диоклетиан. Тя била измолено с продължителни молитви чедо на благочестивите родители Доротей и Евсевия. Още от детство се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Тя пораснала красива и умна девица. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица.

Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император Диоклетиан, че цялото семейство на девойката Неделя изповядва християнската вяра. Императорът заточил родителите в гр. Мелитин, гдето те пострадали мъченически, а св. Неделя била подложена на жестоки мъчения: били я с волски жили, рязали я по цялото тяло, горили я с огън. Всичко обаче било напразно. Христос се явил на мъченицата в затвора и я изцерил от раните й. Накрай, след като Неделя решително заявила: «За мене живот е да умра за Христа», мъчителят я осъдил да бъде посечена с меч.

На лобното място разрешили на Неделя да се помоли преди смъртта си. След молитвата тя предала душата си на Господа, без да бъде посечена. Това станало на 7 юли 289 година. Българските царе Асеновци (XII–XIII векове) пренесли мощите й в столицата на Второто българско царство, Търново.

До нас се запазило на старобългарски език нейното житие, написано от свети Евтимии, патриарх Търновски, който и превел името на мъченицата от гръцки на български (Кириакия  -Неделя). От това време и до наши дни в България останал обичаят да се превеждат гръцките имена на български.

Според народните поверия, ако времето на 7 юли е горещо, зимата предстои да бъде дълга и студена.

Ако времето е прохладно и дъждовно, ще имаме мека зима.