Автор на снимката: Любомир Симеонов

На 23 юли максимално близо до Земята ще премине кометата C/2020 F3, наречена още NEOWISE, съобщиха от Института по астрономия с назционална астрономическа обсерватория на БАН.

В момента хората, живеещи в Северното полукълбо, могат да я видят в небето преди зазоряване и през цялата нощ до 23 юли.

Снимката по-горе е (засега само с телефон) на кометата C/2020 F3 (NEOWISE) от кулата на 2м телескоп в НАО Рожен. Снимката е направена малко преди изгрев на 10 юли 2020.

От Земята кометата може да се наблюдава преди зазоряване. Всичко, което трябва да направите, е да погледнете над североизточния хоризонт.

Това е втората по яркост комета, която можем да наблюдаваме с невъоръжено око, след Хейл – Боп, която ни посети през 1997 г.

„Хейл Боп“ е 1000 пъти по-ярка от Халеевата комета по време на откриването й, посочва НАСА. Тя се вижда с невъоръжено око в продължение на рекордните 18 месеца. Нейната двойна в синьо и бяло опашка е лесно видима дори от такива замърсени места като Чикаго.
 
Кометата е открита Алан Хейл и Томас Боп. Тя е преминавала вече покрай Земята преди 4200 години, а в деня, в който е открита, е от единадесета звездна величина и се намира на разстояние 7,2 AU от нашето Слънце.
 
„Хейл-Боп“ преминава най-близко до Земята на 23 март 1997 г. Наблюденията на астрономите показват, че ядрото на кометата се завърта веднъж на всеки 12 часа.

Орбитата на кометата е доста голяма, като астрономите са изчислили, че първото й преминаване през Слънчевата система е било през юли 2215 г. пр.Хр. Тогава тя е била близо до сблъсък с Юпитер, което ако се е било случило е щяло да доведе до много по-различно развитие на Слънчевата система.