През вчерашния ден е бил проведен видеоконферентен разговор с премиера Боирисов и НОЩ, съобщи областният управител Стефан Мирев. Благодарение на това, че няма огнища на Ковид-19 в областта не се налагат извънредни мерки в нашия регион.

В Област Пазарджик общо 40 са хоспитализираните болни, 359 са заразените лица с положителна проба за COVID-19, 1045 са лицата под карантина, като в болниците има 35 свободни легла. Това съобщи областният управител на Пазарджик Стефан Мирев на онлайн брифинг след края на днешното заседание на Областния кризисен щаб. По данни на РЗИ в региона няма изявено огнище на COVID-19, а заразените са разпръснати и не се налагат по-строги мерки.

Директорът на РЗИ д-р Фани Петрова посочи, че здравната система към момента не е претоварена с пациенти с COVID-19. 18 са пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Пазарджик, като 4 са в реанимационния сектор. В Белодробната болница има 1 болен, на когото му предстои изписване. В Инфекциозното отделение на МБАЛ -Пещера е настатен 1 болен, в „Пълмед – Здраве” са хоспитализирани трима пациенти, а в „Уни Хоспитал” – 1.Във Велинград обстановката към момента е малко по-спокойна – там се лекуват 7 човека, съобщи д-р Петрова.

Главният епидемиолог на областта – д-р Магдалена Станева, информира, че в Паспортна служба – Пазарджик всички вече са с изтекла карантина, с отрицателни резултати и са на работа. Във Вагоноремонтния завод днес изтича карантината на първите регистрирани случаи, вчера са им взети проби – от общия брой от 15 човека двама са хоспитализирани. Заразените деца в региона са 8, а към момента заразеният медицински персонал наброява 37 души, от които 10 са лекари, 15 са медицинските сестри, 1 рехабилитатор и 11 санитарки.

На заседанието щабът взе решение да се засили контрола по спазването на мерките в заповедта на министъра от вчера и с тази цел се сформират 4 мобилни екипа, съобщи областният управител Стефан Мирев. Ще се проверяват търговски обекти и обекти с обществено предназначение за спазване на необходимата дистанция и недопускане струпването на хора. За тази цел ще се направят и предписания на банки и офиси на институции, пред които се наблюдава струпване на хора.

До момента служители на МВР са съставили 391 акта са неспазване на разпоредените противоепидемични мерки. Ежедневно около 30-40 полицейски екипи извършват проверки, като от началото на седмицата са съставени 6 досъдебни производства за неспазване на карантина.

Сватба в Нова махала, където са били поканени около триста души – няма да се състои заради епидемията от Ковид -19.

Чуйте какво още стана ясно от видеото:

Publiée par Областна администрация Пазарджик sur Vendredi 10 juillet 2020