Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри днес във Виноградец, бюст-паметник на летеца-изпитател Атанас Кръстев, загинал при защита небето на София във Втората световна война.

В своето слово Караянчева  поздрави жителите на септемврийското село Виноградец за това, че пазят жив спомена за героизма на Атанас Кръстев. „Днешното събитие е доказателство, че се гордеем с нашето героично минало, с подвига на нашите предци, участвали във войните за национално обединение.

Наш неотменим дълг е да възпитаваме подрастващите поколения в патриотичен дух, в дух на любов към всичко родно, към нашата история, традиции и национални ценности“, каза още Караянчева. Тя допълни: „Славният летопис на всеки народ се състои от трагични и героични събития със своите герои, които остават безсмъртни в народната памет. Такъв герой е летецът-изпитател Атанас Кръстев“.  

На 17 април 1944 г., втория ден на Великден, при бомбардировките на София, защитавайки небето над столицата, във въздушния бой загиват български пилоти, между които и 24-годишният летец Атанас Кръстев. Посмъртно, за проявеното мъжество, той е отличен с орден „За храброст“ 4-та степен, 2-ри клас. Костите му почиват, тук – в родното му село, а името му е вписано в героичните хроники. Откриването на паметника е в навечерието на 100 годишнината от рождението на Атанас Кръстев.

На събитието присъстваха народния представител от ПП ГЕРБ Даниела Малешкова, Областният управител на Пазарджик Стефан Мирев,  Областният секретар на ГЕРБ Пазарджик Гинче Караминова, общински съветници от Пазарджик и Септември, кметове на населени места.