Летните горещини ни принуждават да търсим прохлада и свежест в планината или край морския бряг, но ако вие сте предприемчиви и добри хора, които са в отлични отношения с всички съседи, можете да си направите прекрасен оазис на покрива на блока.

Идеята е отлична, особено ако живеете в стара панелна сграда, защото новото ви начинание ще позволи да укрепите покрива и да спрете течовете в цялото здание.

И това няма да струва прекалено скъпо, защото с парични средства за реализацията на идеята ще се включат всички съседи. Всъщност, най-голяма площ в градовете заемат именно покривите (в това число и покривите на подземни гаражи и терасите), а половината от тях са плоски и биха могли да се превърнат в истински градини. Те успешно могат да се превърнат в уютно място в бетоновата градска джунгла.

Три са основните компоненти над конструкцията, за да имаме зелен покрив: подходяща хидроизолация, дренаж и субстрат за зелени покриви. Преди да предприемате каквито и да било действия, помолете ваш приятел строителен инженер да огледа състоянието на покрива. Той ще ви даде напътствия как да укрепите евентуалните места, където в момента има проблеми или биха могли да се появят в резултат на вашите бъдещи дейности. Не забравяйте, че когато поставите саксии или почва на покрива ще се наложи да поливате системно растенията, за да ползвате сянката им.

Необходим е и архитект, който ще ви изготви проект съобразно пространството, с което разполагате. Важно е и да получите съответните разрешителни от Общината, а също така и другите институции, които имат отношение към такъв тип ремонти. Със сигурност от Пожарната ще искат да обезопасите района с мрежи или други леки огради, за да няма опасност от полетели надолу леко почерпени хора или палави деца. Събирането на цялата документация ще ви отнеме не повече от два месеца.

Едва сега сте готови да започнете вашата същинска работа. Знаете поговорката, че „Сговорна дружина – планина повдига“. Със сигурност за труд може и да не плащате, ако всеки от съседите се включи с лична помощ. Стойността на целия проект е до 10 000 лв., което ще рече, че при сграда с 24 апартамента, на семейство ще струва около петстотин лева на домакинство. Като се има предвид, че разходите са разсрочени във времето, вноските почти няма да натежат на семейните бюджети.

Пространството може да се ползва ежедневно като място, където да приемате своите гости или като място за майките с деца от блока, особено по време на пандемия. Мястото е подходящо за големи семейни тържества, а също така и за възрастните хора от входа, които ще могат да се чувстват добре сред зеленината на покривното пространство.