В повечето от пазарджишките заведения необезпокоявано се разхождат котки. Говорим за предимно откритите площи на ресторантите, но повечето от случайните „ресторантски любимци“ са модерни не повече от един сезон. През юли популацията се разраства и четирикраките сякаш извират.

Това не е необичайно явление. Пухкавелките много добре се ориентират в ситуацията и се присламчват към места, където лесно ще получат достъп до храна и интерес от страна на посетителите. Ресторантските котки са и добро забавление за децата, които без друго скучаят на масата.

Има и световно известни котки, като двете сестри – Гли и Казъм, които са атракция в наскоро превърналата се в джамия „Света София“. Те са на почтената за котки шестнадесетгодишна възраст и с удоволствие позират с туристите и за тях.

Гли става световно известна след посещението на Барак Обама в Истанбул, тогава той и Ердоган галят котката по главата и това се случва пред камерите на световните информационни агенции.

Така Гли се сдобива и с Инстаграм профил, който и до днес се пълни със снимки. Гли означава „съюз на любовта“, никой не знае кой е дал това име на котката, но тя си го носи с удоволствие и отговаря, ако я повикате.

https://www.instagram.com/hagiasophiacat/

Казъм означава „момиче“ и също знае името си. Двете сестри се разхождат като императрици в храма, създаден през 537 г. от Юстиниан.

„Света София” е била християнска църква 900 години. През по-голямата част от този период, храмът е център на православния свят, а няколко десетилетия е бил римокатолическа катедрала, след превземането на града от кръстоносците.

Когато османските турци превземат Константинопол, те правят от „Света София“ джамия и строят минаретата, които можем да видим и днес. Като храм на исляма древната постройка функционира близо 500 години. Кемал Ататюрк я превръща в музей през 30-те години на миналия век, като един от символите на новата, светска република.

Не по-малко е известно заведението „При братовчедка ми“ в парижкия квартал Монмартър. Тя е черна на цвят и не се вълнува от потока туристи, които минават край нея. Сладичко си спинка на открито и сънува… Докато не се събуди и не започне да дебне дали наоколо няма нещо за хапване.

А, ако заведението ти в Созопол се казва „Котка и котка“, задължително е да си имаш и котка.