Днес Православната църква отбелязва Богородични заговезни – празник, отбелязващ началото на Богородичният пост. Богородичният пост не е толкова строг, както е Великденският, например. Забранява консумирането на месни и млечни продукти и алкохол. Продължителността му е 2 седмици и приключва с един от най-големите християнски празници Успение на пресвета Богородица или Голяма Богородица на 15 август.

На 6 август, когато ще отбележим Преображение Господне се разрешава риба. През останалото време са позволени плодове, зеленчуци, варено жито, ядки, овесени ядки и постни ястия. Дните понеделник, сряда и петък на Богородичния пост са „сухи“ – разрешават се само сурови плодове и зеленчуци, черен хляб, маслини и сушени плодове. В дните вторник и четвъртък се разрешават варени ястия, приготвени без олио и зехтин. В събота и неделя на Богородичния пост се разрешават варени ястия с малко олио и зехтин, както и малко червено вино.

Както при всеки православен пост, и по време на Богородичния пост се стремим към възможно по-пълна духовна съсредоточеност, като избягваме шумните развлечения, кавгите, чувствените наклонности и пороци и се упражняваме съзнателно в благодетелен живот и добродеяния.

На 31 юли се заговява от месо и млечни продукти. Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни.