Разправии и скандали има почти във всички пазарджишки села, където пенсиите се раздават на ръка или се получават по карта, получихме сигнали, че някои от пенсионерите не са си получили добавката от петдесет лева.

Според правителствения пресцентър добавката трябваше да постъпи по картите или да се брои на ръка още през този месец, като помощта касае юли, август и септември.

Пазарджишки пенсионерки споделиха, че са се надявали с парите да закупят зеленчуци за зимнина. В момента доматите са по-евтини от обичайното и могат да се консервират. Други твърдят, че ще си събират парите за два месеца, за да си купят дърва или въглища, а трети да си изравнят сметките в магазина, защото вече имат доста вересии.

Наплив от пенсионери имаше днес и в пазарджишката сграда на „Български пощи“.

Парите са по сметките и всички трябва да си ги получат, съобщиха от НОИ. Няма случай пенсионер да не е получил петдесетте лева, най-вероятно хората не са изчислили правилно това, което харчат, ако пенсията им пристига по карта. Готови сме да приемем сигнали за нередности.

Еднократна допълнителна сума от 50 лева към пенсиите за август 2020 г. ще получат около 2 121 000 пенсионери. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии.

За изплащането на тези добавки правителството отпусна допълнителни 106 043 350 лева по бюджета на държавното обществено осигуряване. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 г.

С Решение на Министерски съвет № 525/30.07.2020 г. е удължен до 31.08.2020 г. срокът на извънредната епидемична обстановка на територията на страната, свързана с разпространението на COVID-19. Във връзка с това се продължава действието на експертните решения на ТЕЛК/НЕЛК, чиито срокове изтичат по време на извънредното положение (от 13.03.2020 г. до 13.05.2020 г. вкл.) и по време на извънредната епидемична обстановка (от 14.07.2020 г. до 31.08.2020 г. вкл.).

Тяхното действие се продължава както по време на извънредното положение и епидемичната обстановка, така и още три месеца след нейната отмяна, т.е. до 30.11.2020 г. включително.

Предвид на това, инвалидните пенсии и добавките за чужда помощ на лицата с такива експертни решения ще продължат да се изплащат през август 2020 г. и до 30.11.2020 г. включително. При постъпване в териториалното поделение на НОИ, което изплаща пенсията, на ново експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК след извършено преосвидетелстване, то подлежи на изпълнение от компетентните пенсионни органи.

Изплащането на пенсиите и допълнителните суми ще започне на 7 август (петък) и ще приключи на 20 август (четвъртък).