Северното Черноморие предлага места, които трудно можете да си представите. Едно от тях е дивият плаж – Болата. За разлика от Юга тук няма нито един хотел, нито едно бунгало и за да отидете до плажа трябва да попътувате. Болата се намира в местност, която до скоро е била част от резерват „Калиакра“, преди година е прехвърлена в защитена местност „Степите”, което е гаранция, че строителството на него ще е забранено.

Приказният плаж се намира на около шест километра от село Българево, а най-близкият град е Каварна. До плажа се стига по разклон от пътя Каварна – нос Калиакра. За да не се загубите включете навигацията, тя ще ви отведе право там. В ляво от вас ще се редуват над тридесет перки за за възобновяема енергия.

Храсталаците и тесният път не трябва да ви отказват, защото удоволствието от плажа, когото ще видите десетина минути след отбивката наистина ще ви очарова.  Има места за паркиране, но ще трябва да се полутате докато намерите свободно, ако посетите Болата в разгара на сезона. И най-важното не паркирайте на самия плаж.

Властите в Каварна глобяват всеки, паркирал там, като размерът на санкцията е между 1000 и 3000 лева.

В пещерите над Болата са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г. пр. Хр., както и Малтийски кръст – свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа. Открити са още каменни кръгове, жертвени камъни, скални пещери – жилища. До 1989г. той е бил военна зона и съответно забранен за цивилни. Оттогава става все по-популярен. 

Плажът е широко известен и като място за гмуркане. Стръмна пътека на север се изкачва до върха на скалната стена, откъдето се открива изглед към цялата клисура.

Заливът Болата стана част от Клуба „Най-красивите заливи в света“.

Без барове, силна музика и пренаселване от туристи. Тихо, спокойно, релаксиращо и изключително красиво – това е Болата, морският рай на нос Калиакра.