Успяхме да издържим на недостиг на месо и брашно, но от друга страна Пандемията подобри много аспекти от нашите хранителни навици. Появиха се тенденции, които могат да доведат до дълготрайна промяна. Какво се промени, изследва foodpanda, а колко ще продължи това, зависи от нас самите.

  1. Семейните обеди и вечери се завръщат

Изследванията показват, че 30% -35% от семействата често ядат по-малко от три хранения седмично заедно, но блокирането по домовете е променило това към по-добро. Децата вечерят с родителите си, което не винаги е било норма за семействата с родители с двойни доходи. Проучванията са установили, че храненето заедно като семейство помага на децата за самочувствие и успех в училище и понижава риска от депресия. Според някой институции по-ниските проценти на затлъстяване в детска възраст са за децата, които се хранят със семействата си.

      2. Хората ядат повече храни на растителна основа

Недостигът на месо в определени моменти принуди хората да разчитат повече на растителни храни. Това не е толкова лошо, като се има предвид, че растителните храни са полезни както за хората, така и за нашата планета. Само добитъкът произвежда 18% парникови газове, повече от колите, самолетите и всички други форми на транспорт, взети заедно. По време на пандемията хората са по-фокусирани върху здравето си в момента.

      3. Увеличи се приготвянето на печива

Работата далеч от дома често оставя малко време за приготвяне на храна, камо ли за печене. Но работата от дома си има своите предимства и печенето може да бъде един от тях.

Много от нас са се втурнали в печенето като добър начин за разсейване. Хляб с кисело тесто и бананов хляб се издигат на върха на търсенията с рецепти в Google. По време на изолация печенето може да донесе множество психологически ползи, включително облекчаване на стреса.

     4. Пазаруваме локално

Много хора започнаха да се обръщат към доставките за храна, стимулирайки родна продукция, която е силно засегната. Скочиха покупките на местни плодове и зеленчуци. Отвориха се нови пазари като всички се стремяха да осигурят места за дезинфекция на ръцете и да насърчават социално дистанциране със знаци.

Докато много от нас се надяват животът ни да се върне към „нормалното“, това са само четири начина, по които нещата могат да бъдат дори по-добри, отколкото преди.