Най-много жени на име Мария ще празнуват днес именния си ден в Пазарджик, сочи справка от общината. Селата Ивайло, Мало Конаре, Огняново, Главиница, Алеко Константиново, Братаница и Звъничево са първенци по това име в населените места. Въпреки твърдението, че „всяка втора жена на света се нарича Мария“, справката е категорична, че дамите в Пазарджишко кръстени на Божията майка значително намаляват.

Оригиналната форма на името Мария е старозаветното Мiryam. Тъй като в Стария Завет Мiryam е името на сестрата на Мойсей, се предполага, че името й, както и това на брат й, може да е от египетски произход. Според друга теория Мyriam идва от арамейската дума за „горчивина“.

Едно е сигурно – денят на Успение на Пресвета Богородица – 15 август, е приет от православната църква за имен ден на всички с това име. Етимологията на името не е ясна, най-често е превеждано като „твърда, постоянна“ и преосмислено „прекрасна“; библейско име, едно от най-разпространените в целия свят, свързвано с Божията майка.

На Голяма Богородица имен ден празнуват и Марияна, Мариана, Мими, Мара, Марио, Мариян и Маша.

Честит имен ден на гласа на областна администрация Мария Ловчинова, преподавателката и наша колежка Марияна Георгиева, експертът в РБ „Н.Фурнаджиев“ и наша колежка Марияна Пеева, д-р Марияна Динкова, д-р Мария Пелева, д-р Мариана Проценко, д-р Мариана Беширова, д-р Мария Родева,частен – съдебен изпълнител Мария Ангелова, Мария Чергарова, Мария Бакалова, художничката Мария Баракова, Марияна Станчева – управител на един от клоновете на „Уникредит“, адвокат Мария Генова, секретарят на читалище „23 априлий“ Мария Спасова в Равногор, поетесата Мария Генова и всички, които днес празнуват имен ден! Бъдете здрави и сбъдвайте мечти!