Стойността на голям апартамент в Пазарджик към момента се равнява на седемдесет и три минамални работни заплати, сочи проучване на „Монитор“, като това автоматично ни отрежда място в дъното на таблицата за страната.

Според проучването в града ни може да се купи апартамент от 44 квадрата за 28 000 лв., или 46 минимални заплати.

Средното ниво на цените на евтините жилища в тракийския град е 22 300 евро, или 73 МРЗ. В останалите десет града участващи в проучването този показател е над 80 минимални месечни възнаграждения за страната.

„Едностайните са най-бързо продаваните жилища“, пояснява Добромир Ганев. По думите му по-често там те се купуват основно за лично ползване, защото тези квартали не са предпочитани от студенти и рядко в тях се инвестира, за да бъдат давани под наем.

Председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) Добромир Ганев предупреди, че немалка част и от най-ниските оферти може да са повтарящи се, неактуални или фалшиви. Той припомни статистиката за полугодието за спада на сделките с имоти, породен от коронакризата. „Във Варна той е със 7%, за София – 13%, Пловдив – 15%, Бургас – 19%. Средно за страната – 18%.

При започнатото ново строителство на жилища има понижение от над 10 на сто. В същото време заинтересовани брокери и строителни предприемачи лансират новини, че цените скачат. Няма как да стане това, след като има спад в икономиката и строителството. Може да има ръст на цени само за отделен имот или малка зона, защото са много търсени и качествени и няма голям риск при покупката им“, смята той. По думите му в условия на криза и спад на пазара може да се увеличат рисковете от покупка „на зелено“.

„Колко са големи те, зависи от инвеститора. За това клиентите трябва да проучват добре с кого сключват договор или пък да се ориентират към купуване на недостроени жилища, когато изграждането им е достигнало на етап акт 14 или 15. От друга страна, в кризата има шанс да се засилят позициите на купувачите и сега по-лесно може да се договорят по-ниски цени, макар и с малко. Едновременно с това може част от офертите на пазара да бъдат изтеглени, защото собствениците са решили да очакват по-добри времена за продажба“, прогнозира председателят на НСНИ.