Само 21 човека са регистрирали в Община Пазарджик своя домашен любимец, сочат данните от 2019 г., а защитниците на правата на бездомните животни в областта са многократно повече.

Промените в приетата през месец май миналата година Наредба за отглеждането на животни задължи хората, които отглеждат „осиновено“ от улицата куче, да полагат всички произтичащи от това грижи – обезпаразитяване, регистрирация, кастрация и ваксиниция.

Повечето от гражданите обаче заобикалят наредбата и отглеждат своите питомци без да плащат за тях. Можете да ги видите ежедневно в градините и градските паркове, като зоната с най-много кучета е парк – остров „Свобода“, където визитата с домашен любимец е забранена и пред централния вход има оградено пространство за любимци.

Малко или много кучето става част от семейството, ако неговите стопани го зачислят в апартамента или къщата.

Отдавна е известно, че кучетата са първият опитомен от човека животински вид. Най-ранните свидетелства за отглеждането им като домашни любимци са отпреди 15 000 години, а единствените домашни любимци, които числено превъзхождат кучетата, са рибките.

Празникът е отбелязан за първи път през 2004 г., на днешната дата, а предложението за него е дошло от американска почитателка на домашни любимци Колин Пейдж.

По случай Деня на кучето в много страни се организират различни инициативи за малки и големи, чиято цел е да насърчат хората да бъдат грижовни не само към собствените си кучета, но и към бездомните.

Множеството изследвания са показали, че кучетата са прекрасни терапевти и тяхното присъствие е способно да извади хора от състояние на много тежка депресия.

Те са интелигентни и възприемчиви същества, които бързо се привързват към стопанина си, и са готови да го следват навсякъде. Четириногите помагат на незрящи хора, намират загубили се туристи в планината и търсят наркотици в тайници. Те се проявяват и като дясната ръка на ловците.

Кучетата са единствените животни, освен човека, които могат да разпознават емоциите. Достатъчно им е само за секунда да ви погледнат и веднага разберат дали се радвате, дали тъжите или сте ядосани. Те даже са способни да съчувстват на хората, изпитвайки същите емоции като стопанина си.