Повечето от нас отдават почти цялото си време на професията, а вместо почивка след това се заемаме с домашните задачи. Ако обаче обичате цветята и нямате време да се грижите за тях, можете да си направите малък домашен терариум със сукуленти.

Те придобиват все по-голяма популярност напоследък и умело се вписват във всеки интериорен дизайн. Не изискват много грижи, освен поливане и то когато се сетите. Предлагаме ви няколко идеи, а след това ще ви разкажем и как да реализирате своята.

За да си направите домашна градинка в буркан, първо ви е нужен той. Можете да се поровите в интернет и ще попаднете на добри предложения. Най-напре трябва да решите какво искате да поставите в своя терариум.. Ако злагате на красиви камъчета и мъх, е добре да да ги съчетаете така, че да са еднакво видими и красиви от всички страни. Освен това не забравяйте, че мъхът обича по-честичко да го поливате. Да му осигурите не много слънчево място и чест въздух. Мъж можете да си набавите от гората. Тъкмо ще си направите една незабравима разходка във високите части на Родопите.

Ако ли път решите, че ще заложите само на сукулентите, ще трябва да подберете подходяща за тях почва. Те не са особено притенциозни, осигурете им дренаж, като поставите на дъното на съда малки камъчета и едър пясък. Отгоре настелете закупена от магазина почва и аранжирайте според вкуса си.

Ако искате да имитирате истинско късче от природата, ще ви се наложи да ползвате вместо вода – епоксидна смола. Трябва предварително да си направите калъп за бъдещото „езерце“ и да поставите първо него в тетариума. Така няма да ви се налага да създавате сложни хидро-технически съоръжения, за да си имате собствено кътче от Рая.

Сукулентите обичат да стоят на светло и нямат проблем с пряка слънчева светлина, стига да не ги пече цял ден. Обикновено 3-4 часа директно слънце им е достатъчно, а следобед може да са на по-сенчесто място.

Хубавото на сукулентите е, че може да си правите различни комбинации в сандъчета и саксии. Растенията са толерантни едно към друго и дори може да ги засаждате по-гъсто, защото имат по-плитка коренова система, така че не си пречат.

Отглеждането на домашна градинка и нейното създаване, ще достави удоволствие и на децата ви. Възползвайте се.