Консуматорското отношение към вещите и живота е характерно за ХХI в., но макар дълбоко затънали в материята, е добре да знаем, че вещите не могат да ни направят нито по-мъдри, нито по-добри. Ето защо първото условие за пълноценност на всяко човешко същество е …

  1. Честност, справедливост и доброта, като тук не говорим за веществено притежание. Честност означава, че не взимате повече от своя дял или не се кредитирате за добро дело, което не сте направили, но и не отклонявате похвали от фалшива скромност. Ако си вършите добре работата, гордейте се с това.

2. Книги

Легендарният режисьор Джон Уотърс казва: „Ако някой ви покани у дома след партито и там няма книги, не си лягайте с него.“ Това е така, защото хората, които не четат, са по-малко склонни да бъдат знаещи, отворени за нова информация и понякога могат да бъдат направо скучни. Точно, както сте склонни да ходите на фитнес и следите здравословното си състояние, трябва да извършвате редовна поддръжка на ума си, като четете добри книги.

Изберете тези, които отговарят на вашите интереси, не само тези, които са популярни сред другите, но четете и се опитвайте да прилагате наученото. Ученето не спира с официалното образование, спира с пулса и дишането.

3. Здрави спортни обувки

Признайте си, че те вършат отлична работа, без значение дали ще щурмувате връх Вихрен или ще почиствате двора. Без тях нито едното, нито другото ще ви доставят удоволствие.

4. Чугунен тиган

Можете да готвите всичко в него. Правилно избраният тиган ще ви служи през целия ви живот. Трудно е да се надценява полезността на този единствен тиган и наистина трябва да се вълнуваш от него, защото тогава да бъдеш страхотен възрастен човек е много по-лесно.

5. Официален костюм

Той стои уместно във всеки гардероб на уважаващите се господа и дами. Костюмът ще направи чудеса, ако заедно с него и своите блестящи умения се явите на интервю за работа.

Костюмът винаги е подходящ за сватбени тържества и ведомствени партита. Винаги ще ви избави от неудобния въпрос – бързам, а какво да облека?

6. Официални маркови обувки

Официалните и скъпи обувки не са особено удобни за ежедневна употреба, не за друго, а защото са скъпи и всяка нова драскотина по тях ги отдалечава от предназначението им. Но всеки уважаващ себе си човек, поне веднъж в живота трябва да стане собственик на чифт, който с удоволствие ще носи на светски събития.

7. Изискан парфюм

Парфюмът е вашият ефирен подпис, той добавя много за вас като личност, защото показва какви са вашите предпочитания. Благоуханието е полезно.

8. Миниатюрна градина

9. Несесер за нокти

Дори да изглеждат като уреди на Светата инквизиция, всички тези принадлежности ви дават шанс да демонстрирате белезите на цивилизования начин на живот. Съгласете се, че в двадесетте години на новия век, гризането на нокти и кожички е атавизъм, както и рошавите вежди.

10. Работа, която ви носи удоволствие

Няма никакво значение какво работите. Всяка професия е важна, иначе не би съществувала. Важно е обаче да изгаряте в работата си и тя да ви носи не само добри доходи, а и удовлетворение. Ако сте попаднали на точното място, вие не просто ще работите, а ще пеете, както е казал народът. В крайна сметка, ако имате работа, трябва да плащате сметките, но ако това не подхранва интелекта ви, със сигурност ви убива.

11. Паспорт

Може никога да не ви потрябва, но пък с него нямате пречка да поемете навсякъде по света. С една дума – паспортът е свобода. Освен това е първата стъпка към отдавна планирана екскурзия. Поне веднъж в живота си отидете и вижте как живеят другите хора по света.

12. Кабели за подаване на ток за кола

Те трябва да живеят в багажника на колата ви. Ако някога сте имали автомобилна авария, която е изисквала такива, но сте били без тях, и не сте могли да намерите приятел, който да ви помогне, това трябва да е достатъчна причина да закупите своите кабели.

Освен това – макар че бихте могли да помогнете на себе си, просто бихте могли да спасите и нечий чужд ден с един малък жест на доброта.

13. Домашен любимец

Казано е, че хората, които нямат домашни любимци, са само наполовина живи. Има малко истина в това. Дори ако решите да имате игуана, а не пухкав приятел, грижата за друг живот променя вашите приоритети. Това показва, че имате достатъчно ресурси, за да ги разпределите за „член от семейството“, който не плаща вноски, но също така показва, че умело се грижите за още някого, а не само за себе си.

Това е промяна в приоритетите, която не бива да се счита за малка, защото засяга всеки аспект от живота ви и ви награждава с любовта и обичта на друго живо същество.

14. Хубав часовник

Не че дигиталния часовник, който сте купили на безценица, не върши работа, но го запазете за тренировки или изпълняване на поръчки в почивния си ден. Хубавият часовник, ще бъде малко по-скъп и е част от вашата инвестиция в гардероба. Ако е достатъчно качествен има шанс да го носите през целия си живот.

15. Четене на хартиени вестници

Никога не е лошо да бъдете информирани за събития, случващи се във вашия свят – независимо дали на местно или глобално ниво. Отделянето на време всеки ден, за да се запознаете с най-належащите събития, може да изглежда като лукс. Не е.

Хартиеният вестник ще информира ежедневно за всяко ваше взаимодействие с другите, а също така ще ви помогне да оформите начина, по който виждате собствените си действия, като ви помага да бъдете внимателен и зрял човек.