В продължение на почти 200 000 години човечеството търси отговор на въпроса за смисъла на живота, при това откъдето може – от небето, от боговете, в природата около нас. Оттогава изучаваме звездите, стигнахме до тайната на Големия взрив и дори успяхме да полетим до Луната.

Каквото и да правим обаче, един и същ екзистенциален въпрос не спира да ни измъчва … Защо съществуваме?

Това наистина е много интересен и завладяващ въпрос. Всъщност това е въпросът, какво означава да бъдеш човек и ако отговорим на него, можем да се доближим до разбирането защо и как живеем. Но самата същност на този въпрос е такава, че отговорът му може да бъде намерен само в самия него.

Ще си позволим да цитираме великия философ и психотерапевт Карл Юнг:

„Погледът ви ще стане ясен само когато можете да погледнете в собственото си сърце. Този, който гледа навън, спи; този, който гледа навътре, се събужда. „

За всички нас е много по-лесно да живеем по заповед на някой друг, вместо да решаваме как да живеем независимо. Смисълът на нашия живот и нашата цел можем да намерим само сами. Това не е нещо, което можем да извлечем от външен източник.

Нищо чудно, че руският класик Фьодор Достоевски казва следното:

„Мистерията на човешкото съществуване е не само да живееш, но и да намериш нещо, за което си струва да живееш.

Без да се стремят към нещо по-голямо и целенасочено, хората не умират, а живеят така, сякаш не са тук. Усилията ни, постоянното ни търсене и стремеж към нещо повече изпълват живота ни със смисъл. Без бъдеще, към което да се стреми, човек бързо остава само празна черупка, безцелно влачейки дните си.

Ето защо стигаме до извода, че смисълът на живота не е в щастието, а в тестването на нашите граници и ограничения, и желанието да видим докъде можем да стигнем. Смисълът е винаги да бъдем изключително любопитни и любознателни, а не да разглеждаме наложените отвън ограничения като това, което наистина определя кои сме.

Как да разберем това? Само се огледайте: целият живот на тази планета расте или се развива, или умира. И така, защо мислите, че това не се отнася за вас?

Според известния психолог д-р Гордън Ливингстън, за да бъдат хората щастливи, се нуждаят от три неща:

  1. Нещо за правене
  2. Някой да ги обича
  3. Нещо, към което да се стремят

И ето какво казва за това известният писател Виктор Франкъл:

„Успехът, подобно на щастието, не може да бъде постигнат, те могат само да влязат в живота ни сами и го правят, само като неочакван страничен ефект от живота, посветен на нещо по-голямо от него самия, или пълното отдаване на човека, на когото вие отдавате сърцето си. „

С други думи, щастието не е причина, а ефект. Това е ефектът от това да живееш според собствените си принципи и вярвания. Щастието е това, което откриваме, когато живеем живота си, знаейки към какво да се стремим и какво наистина трябва да бъде поставено на първо място.

Надявам се статията ми да ви помогне с това.

И така започваме …

Нещо за правене

Според Кал Нюпорт, автор на „Толкова добър, че просто не може да бъде игнориран“, повечето хора имат напълно погрешни схващания за това какво е необходимо, за да живееш хармоничен живот.

Например, повечето хора погрешно вярват, че страстта и удоволствието са нещо, което трябва активно да преследват. Че ако не получат истинско, дълбоко удоволствие от работата си, те не могат да обичат това, което правят.

Не е важно обаче това, което правите. Важното е дали го правите за другите. Както обяснява Нюпорт:

„Ако искате да обичате това, което правите, откажете се от начина на мислене за търсещите удоволствие („ Какво има да ми предложи този свят? “) И вместо това възприемете основния начин на мислене („ Какво мога да предложа на този свят? “)

Всъщност, вместо да се стремите егоистично само към собственото си удоволствие, на всяка цена, трябва да помислите за култивиране на умения, способности и знания, които могат да подобрят не само живота ви, но и живота на други хора.

Когато започнете да се стремите към нещо по-голямо и по-добро от себе си и започнете да мислите по-малко за себе си, вашите умения и способности се превръщат в нещо повече и ви дават смисъл и сигурност в живота.

Когато започнете да виждате, че работата ви има положително въздействие върху живота на хората около вас, това повишава самочувствието ви. И когато самоувереността ви нараства, започвате истински да се наслаждавате на това, което правите – ставате по-ангажирани в това и рано, или късно започвате да възприемате работата си като „призвание“ или „житейска мисия“.

Всъщност това е причината толкова много хора, които са избрали професии, които имат пряко и положително въздействие върху живота на другите (например лекари, психиатри, медицински сестри или учители), да обичат работата си много повече от всеки друг.

И така Кал Нюпорт пише следното в книгата си:

„Това, което правите, за да осмислите собствения си живот, е далеч по-малко важно от това как го правите.“

Може да се каже още по-просто: Вашата страст не е нещо, което трябва да „намерите“ или нещо, което трябва да „следвате“. Всъщност вашата страст ви следва. Това е пряко следствие от вашия мироглед и поведение, а не обратното.

Но, за да превърнете този конкретен поглед в света във вашата реалност, трябва да разберете, че животът ви се върти не само около вас. Смисълът му е не само да се взима, но и да се даде. Става въпрос за влагането на всичко, което имате. Намиране на нещо, което да обичаш.

И това от своя страна ни води до следващата точка …

Трябва някой да ви обича

„Поотделно можем да направим много малко, но заедно можем да направим много повече.“ – Хелън Келър

Според невролозите, колкото повече обичате някого, толкова повече този човек ще ви обича. И това има смисъл: всъщност всички искаме едно и също. Всички искаме любов и чувство за принадлежност – това е в нашата човешка природа.

Рядко обаче си спомняме факта, че любовта всъщност не е съществително име, а глагол. И ако не използвате любовта и я храните с положителни емоции, ще я загубите.

За съжаление това се случва твърде често. Ние приемаме връзката си за даденост. Позволяваме на суматохата в живота ни да завладее цялото ни време – до такава степен, че да не ни остава нищо, което да вложим в отношенията си, за да не се разпаднат.

Ако обаче наистина обичате някого, това със сигурност ще се отрази на поведението ви. Ще спрете да бъдете егоистични както преди и ще започнете да бъдете за този човек, онзи от когото той наистина се нуждае.

Между другото, това се отнася не само за романтичните връзки, но и за връзките като цяло. Любовта преобразява не само любимия човек, но и любящия човек. Е, защо не спреш да я избягваш?

Въпреки това, колкото и невероятна да е силата на любовта, любовта сама по себе си все още не е достатъчна, за да ви направи щастливи до края на дните ви. За да направите това, все още се нуждаете от собствените си мечти и желания.

Както каза Грант Кардоне:

„Не забравяйте, че само един, дори и най-обичаният човек, никога не може да ви направи достатъчно щастливи, за да компенсирате всички мечти и цели, които сте имали преди да го срещнете.“

Така че преминаваме към следващата ни точка …

Трябва ви нещо, към което да се стремите

Психолозите са единодушни в едно: хората са странни същества и често са много по-щастливи в очакване на някакво прекрасно събитие, отколкото от самото събитие.

Ето защо имате нужда от мечта. Нещо повече Имате нужда от нещо, към което можете да се стремите. Имате нужда от цел, за която ще полагате съзнателни и редовни усилия.

Но винаги помнете, че пътят към една мечта, а не нейното постижение, осмисля живота ви. И така, ако сбъднеш една мечта, трябва да придобиеш следващата. Не трябва да спираш да мечтаеш, никога.

Както се изразява Дан Съливан:

„Оставаме млади само дотолкова, доколкото амбициите ни са по-големи от спомените ни.“