В деня на Съединението, 6 септември, в пазарджишкото село Паталеница ще поставят нови табели, които да покажат местоположението на четири несъществуващи вече стари храма.

От 1955 г. насам Паталеница и бившето село Баткун са едно цяло. В миналото на територията на двете селища се намирала древната крепост Баткунион, в близост до нея пък през Средновековието е построен и манастир, чийто темели се виждат до днес, а върху руините му сега има нови църковни сгради.

Учителят Ангел Ташков от Паталеница се свързва с Павел Гълъбов, който в момента поддържа фейсбук страница на селото. Той му разказва, че там е имало повече от 11 църкви и параклиси, които са унищожени през турското робство, когато селото се измества и по-надолу към равнината. Сред тях са и сегашните 3 църкви и един възстановен параклис.

Учителят е направил 4 табели, които да поставят на местата, на които са били 4 от разрушените храмове.

Събитието е организирано от доброволци. Всеки, който иска да вземе участие, може да се включи. Сборният пункт е центърът на селото – площадчето над шадравана, в 9 часа.

За събитието можете да се премените и в народна носия. Носете си и храна, защото празникът ще се пренесе в Навеса над параклис „Свети Георги“.