Негативизмът превзема все повече хора, не, че няма причина да се чувстват така, но когато волево си помагат да затънат в „черните мисли“, нещата могат да станат неспасяеми.

Но изход има и той се нарича осмисляне на ситуацията. В реалния живот рядко мислим как да постъпим. Действаме „по инерция“ на база на предходни подобни ситуации и решения. Но разковничето за освобождаване от негативизма се корени именно в осмислянето на ситуацията.

Една от основните грешки при определянето на песимизма и оптимизма е прилепянето им към един единствен цвят. Много хора си мислят, че песимистите виждат света само в черно, а оптимистите – в розово. Това категорично не е така.

И едните, и другите виждат всички цветове, просто имат различно отношение към тях. Жълтото поле със жито може да предизвика мисли за „зърнената криза“ в песимиста и чувство на гняв или неудовлетворение. Оптимистът, от друга страна, гледайки класовете, си мисли за изобилие и усеща как съществото му се преизпълва с удовлетворение и радост. А това на практика си е една и съща нива. Нищо не се променило. Но… ние не възприемаме нещата такива каквито са, а такива, каквото отношение им придаваме. Оптимистите придават отношение на радост, изобилие и възможности. Песимистите придават отношение на скъперничество, дефицит и невъзможност.

Всяка ситуация, дори и най-тъмната, има своя светла страна. Да, знаем, че звучи като старо и изтъркано клише, но това не го прави по-малко вярно. Когато имате негативни мисли, опитайте се да откриете нещо положително в тях. Можете да направите това, като си зададете няколко въпроса:

 • Има ли нещо положително в тази негативна ситуация?
 • Може ли най-добрият ми приятел или близък член на семейството да ми помогне в тази ситуация?
 • Има ли нещо, което мога да науча от тази ситуация?
 • Каква е светлата страна на това, което ми се случи?

След като направите това, опитайте се да изместите възприятието си още повече и намерете възможно най-много положителни неща в ежедневието си. За всяка негативна мисъл, която имате, намерете нещо добро в света около вас. Нещо, което обичате. Може да е нещо голямо или може да е нещо много мъничко. 

Повече от уверени сме, че можете да намерите достатъчно добри неща, за да извадите негатива изцяло от главата си, само с опити. Да, необходима е постоянна практика, тъй като отрицателните мисли винаги се връщат с течение на времето, но резултатите си заслужават.

Дистанцирайте се от негативните мисли

Запомнете веднъж завинаги: негативните мисли не сте вие. Те не определят кой си и никога няма да го направят. Колкото и силни, или упорити да ви изглеждат, ви стискат за гърлото само временно и по никакъв начин не засягат истинските ви способности и потенциал.

Въпреки това често е доста лесно за негативните мисли да завладеят нашето съзнание и внимание, особено когато се появят внезапно, сякаш от нищото. Придържате една негативна мисъл към друга и те растат като снежна топка, погребвайки истинското ви Аз, което постепенно се превръща в тяхна основа.

В този конкретен момент тези мисли могат да ви се сторят като неразделна част. Тъй като те ви завладяват и превземат съзнанието ви, няма начин да се отделите от тях и да се дистанцирате до тях, доколкото е възможно. Но вместо да правите това, което винаги сте правили – оставяйки ги да управляват живота ви – направете следното:

Стъпка 1: Признайте съществуването на тези мисли. Не се опитвайте да ги игнорирате, вместо това ги приемете такива, каквито са в действителност.

Стъпка 2: Погледнете тези негативни мисли сякаш отвън, през очите на безпристрастен наблюдател. Не си взаимодействайте с тях. Колкото и смешно да звучи, просто ги погледнете и кажете: „О, лоши мисли, не са мои, защо да ги пускам в живота си?“.

Стъпка 3: Отнасяйте се към тези мисли като към виновен гост. Вие сте господар на собственото си съзнание и имате пълното право да изхвърляте гостите, ако те се държат по неподходящ начин.

Ако искате да замените отрицателните мисли с положителни, можете също да се отнасяте с тях като с гости – но вместо да ги изхвърлите, поканете ги в ума си!

Определете източника на проблемите си и го променете

Знаете ли, какъв е източникът на негативните ви мисли? Ако не знаете откъде идват, едва ли ще успеете да им се противопоставите. Вместо това отново и отново, без да го знаете, ще попаднете в ситуации, които като завъртане на превключвател, ще „включат“ негативни мисли в главата ви, без да ви дават шанс да се подготвите за това предварително – въпреки че, знаейки това, вие лесно биха могли да ги избегнете. Ето само няколко от често срещаните и най-често срещаните източници на негативни мисли:

 • Страх. Тревожността, причинена от страх, като нищо друго, може да изпълни ума ви с негативизъм и ако се съгласите с него, може дори да се убедите, че всичките ви страхове са реални.
 • Навик. Може би през последните месеци и години сте толкова свикнали с негативното мислене, че то ви се е превърнало в навик и сте започнали да го възприемате като някаква норма. Чудно ли е, че сега ви е изключително трудно да прогоните тези мисли от главата си, дори и да искате?
 • Отрицателна среда. Ако по една или друга причина сте заобиколени от токсични хора, които практикуват постоянно негативно мислене, тогава (отново, независимо дали искате или не), с течение на времето ще започнете да мислите по същия начин.
 • Емоционална тежест. Може би тежестта на нещо, което се е случило в миналото ви, което не можете да отпуснете, ви пречи да промените модела на мислене на по-позитивен.

По-конкретни източници на негативни мисли включват следното:

 • Отрицателни статии и съобщения в медиите като списания, телевизионни новинарски програми, уебсайтове, подкасти и т.н.
 • Вашите лични „задействания“ за обостряне на тревожност, депресия или травматични реакции
 • Поведението на определени колеги, приятели, познати или роднини.

Фокусирайте се върху случващото се тук и сега

Разбира се, всички ние трябва да планираме живота си поне малко, и следователно, несъмнено е необходимо да мислим за бъдещето, но ако прекалите с това, което само може да се случи (или може да не се случи), това няма да ви отведе до добро. 

Първо, докато можете да се подготвите за бъдещето и да си поставите цели, които искате да постигнете някога, бъдещето е неясно и никой от нас не знае със сигурност, какво ни очаква там. Ето защо негативните мисли за възможни неприятности и бедствия не само не ни помагат по никакъв начин, но и ни вкарват в емоционална бездна.

Сега нека преминем към миналото. Да, да си спомняте миналото и да размишлявате върху него от време на време е важно, за да разберете кои сте всъщност и как точно сте попаднали в ситуацията, в която се намирате сега. Наистина холистични и силни личности никога не забравят за пътя, който ги е довел до настоящия момент … но прекаленото фокусиране върху миналото е безсмислено – макар и само защото това, което се е случило в миналото, е останало там, а вие не го променяте.

Вместо това се съсредоточете върху случващото се тук и сега. Живейте живота си миг по миг и ден след ден, не се крийте от житейските изпитания и осъзнайте простия факт, че това, което правите днес и сега, е много по-важно от това, което сте правили в миналото – настоящето е, което ще определи бъдещето ви, а само след миг вече ще е ваше минало.

Бъдете по-позитивно настроени към другите хора

Понякога да поканиш позитивни мисли в собственото си съзнание е много, много трудно, особено в онези ситуации, когато дълго време си позволявал на негативните мисли да управляват вътрешния ти свят. Но можете да ги привлечете в живота си, като бъдете възможно най-позитивно настроени към хората около вас и като култивирате положителни мисли в тях. И ако ви се струва, че е още по-трудно, тогава е напълно погрешно. Най-положителното отношение към другите няма да изисква от вас никакви невероятни усилия. Всичко, което трябва да направите, е …

 • Опитайте се да бъдете учтиви с всички, които срещате по пътя, дори тези хора да ви дразнят
 • Бъдете активен и искрен слушател във всеки разговор
 • Когато говорите с други хора, покажете, че се интересувате от тях и не се дръжте така, сякаш нямате търпение да приключите разговора.

Освен това можете да положите допълнителни усилия, за да покажете повече съпричастност към хората около вас или да речем, да им помогнете по някакъв начин. Повярвайте ми, ако направите хората около себе си по-щастливи, това ще ви направи по-щастливи с времето:

 • Усмихнете се или поздравете някого горещо, особено ако човекът изглежда мрачен или депресиран
 • Похвалите някого за външния му вид, способности или макар и малки постижения
 • Направете услуга на някого
 • Кажете някои насърчителни думи на някого
 • Направете дарение за благотворителна организация, независимо дали е под формата на пари или предмети
 • Станете доброволец в организация на общността, в чиято цел вярвате.

Говорете с някого за това

Ако се опитате да заключите негативните си мисли в дълбините на душата си и мълчите за тях, това може да ви причини огромна болка и да доведе до много неприятности. Може да ви се струва, че с вас всичко е наред и вашата маска за безпристрастност и стоицизъм всъщност сте вие, но рано или късно нарастващото налягане в парния котел, в който сте обърнали душата си, ще надхвърли критична стойност и всичко това ще е толкова много, че колкото и да се опитавате да го скриете, ще избухне и то по най-нелицеприятния начин, напълно извън вашия контрол … Затова е по-добре да се научите да изразявате тези мисли по-здравословно, вместо да се окаже, че не са ви оставили избор.

Затова, вместо да запазите всичко за себе си, говорете за проблемите си с приятел, роднина или друг надежден човек във вашата среда и може би дори с психолог или терапевт, ако смятате, че имате нужда от това. Ако досега ви е трудно да се отворите дори за близки хора, за първи път можете да поверите мислите си на хартия, като ги запишете в дневник, но това са половинчати мерки. Ако наистина искате тези мисли да спрат да ви притесняват, рано или късно ще трябва да говорите за тях. С някого.

Воденето на сърдечен разговор с друг човек е чудесен начин да чуете алтернативна перспектива за вашите житейски ситуации. Дори и да не търсите съвет, пак можете да научите много от събеседниците си и може би да заимствате няколко положителни мисли от тях.

Променете езика на тялото си

Езикът на тялото играе много важна роля за вашето позитивно мислене и цялостния поглед към живота. 

Езикът на тялото е невероятно мощен. Това е инструмент в основата на човешката комуникация и съпричастност и понякога може да говори дори по-силно от вашите думи. Нещо повече, той може директно да повлияе на начина, по който мислите.

Помислете за това. Учените отдавна са доказали, че усмивката може да помогне за намаляване на нивата на стрес в тялото ви и това се дължи на факта, че тялото се чувства така, сякаш напрягате определени мускули, за да се усмихвате. И наистина ли е толкова невероятно да се предположи, че езикът на тялото ви като цяло е напълно способен да изпраща положителни или отрицателни съобщения направо до мозъка ви?

Това е вярно и затова сте напълно способни да си помогнете да се отървете от негативните мисли, като същевременно насърчавате положителните, като промените езика на тялото си по някакъв начин. Опитайте тази:

 • Вземете раменете си назад и ги свалете
 • Отпуснете мускулите на лицето си и направете изражението му по-отворено
 • Не кръстосвайте ръце или крака, особено когато седите
 • Не отпускайте глава, когато говорите.

Тези промени, които правите в езика на тялото си, забавят натрупването на стрес, както и го правят по-спокоен и по-позитивен в мислите.

Практикувайте благодарност

Един от най-добрите начини да пуснете позитивното в живота си, като същевременно премахвате негативното, е да практикувате благодарност през цялото време. Понякога умовете ни са толкова изпълнени с негативни мисли, че ни карат да забравим, че в живота ни има много неща, за които можем да сме благодарни на съдбата.

Изследвания на психолози от цял ​​свят показват, че редовната благодарност всъщност може да увеличи щастието ни с времето и да ни накара да мислим по-позитивно. За да направите благодарност за всичко, което имате редовно, можете да водите своеобразен дневник на благодарността, в който всеки ден записвате за какво сте благодарни днес в живота си.

Дори и в най-мрачните дни от живота си със сигурност можете да намерите поне нещо, за което да сте благодарни. Например:

 • За храната и чистата питейна вода
 • Покрив над главата ви, дори да е подвижен
 • Да обичате и да бъдете обичани
 • За това, че сте живи и в добро здраве
 • За това, че имате работа и образование
 • За това, че имате възможност да платите за определени стоки и услуги и всъщност списъкът може да бъде още по-дълъг

Променете начина, по който говорите за себе си

Голяма част от негативните ви мисли могат да бъдат причинени от факта, че непрекъснато ги насърчавате и вдъхновявате с негативни думи за себе си (както под формата на вътрешен диалог, така и при общуване с други хора). Като: „Не мисля, че мога да го направя.“, „По дяволите, аз съм такъв / такъв (отрицателен епитет).“

Въпреки че на пръв поглед тези фрази може да изглеждат напълно невинни и можете да ги кажете като на шега, рано или късно значението, което съдържат, ще проникне във вашето съзнание и подсъзнание. Отдавна е известно, че ако обиждате някого отново и отново несподелено, след време този човек ще започне да вярва, че тези обиди се основават на истината … така че, защо мислите, че обидите ви към себе си минават безследно?

Затова, вместо да се наричате глупав и некомпетентен отново и отново, без капка талант, започнете да говорите за себе си, като използвате положителни думи и изрази. Дори ако искате да кажете нещо лошо за себе си, по-добре е да използвате неутрален израз, например:

 • „Все още не знам как да го направя, но ще се науча.“
 • „Това беше грешката ми, но ще я поправя.“
 • „Не съм напълно запознат с този въпрос, но мога да се посъветвам с по-знаещ човек.“
 • „Все още се уча, така че може да не успея да направя всичко в момента.“

Опитайте се също така да си създадете навик да казвате нещо добро за себе си всеки ден. Застанете сутрин пред огледалото във вашия апартамент или къща, и кажете нещо хубаво в лицето си. Ето няколко примера за това, което можете да си кажете:

 • „Аз съм силен и способен човек.“
 • „Животът ми е пълен с позитивизъм и аз го привличам при себе си.“
 • „Винаги давам всичко от себе си и със сигурност ще даде резултати.“

Бъдете мили и нежни със себе си. Говорете със себе си по същия начин, както бихте го направили с най-добрия си приятел, когото не искате да обидите при никакви обстоятелства!

Упражнявайте се

Да, разбираме, на пръв поглед съветът да се отървете от негативизма чрез физическа активност прилича на поредното прецакано и износено клише, но се дава толкова често поради една проста причина – наистина работи. Бягането, скачането и многото изпотяване не само ще ви помогнат да изчистите ненужните негативни мисли от тялото си, но и ще освободи хормони, които ви карат да се чувствате по-щастливи.

Освен това не е необходимо да се организира мащабна тренировка за два часа по този начин. Кратко загряване с продължителност 20-30 минути може да има наистина магически ефект върху вашите мисли. Ето няколко примера за упражнения, които можете да правите в продължение на половин час на ден:

 • Плуване
 • Танц
 • Направете кратка разходка или бягайте
 • Упражнения с гири
 • Йога
 • Градинарство или домакинска работа
 • Каране на велосипед