Букет или саксийно цвете да подарим на първата учителка в първия учебен ден? – това е въпросът, който занимава част от майките на първолаци в Пазарджик. Както и останалите майки на ученици днес най-лесно ще ги откриете около щандовете за продажба на цветя на пазара или в цветарските магазини.

Традиционно цветята преди големи празници поскъпват, но тази година разликата не е много голяма, разказва Драгомира, която е майка на първолаче и споделя, че често минава за цветя, защото обича в дома ѝ да има свежи букети във вазите.

Тя е една от майките, които се двоумят дали не е по-добре да се подари саксия в първия учебен ден. „Букетът ще повехне след кратко време, но цветето в саксия може дълго да краси дома на учителката, а ако тя няма време да се грижи за него, може да го остави в класната стая. Така и децата ще се приучват към полезни занимания, защото те ще трябва да поливат цветята. Другият плюс е, че когато има зеленина в класната стая, атмосферата за децата е по-приятна“. – казва Драгомира.

Мнението на Ася, също майка на първокласничка е, че не е нужно да се купува огромен букет, а само стрък роза или малък ефектен букет, ще зарадва учителката на детето ѝ. За нея първият учебен ден също ще е много вълнуващ, тъй като за първи път ще има ученичка вкъщи.

Цената на букетите варира от пет до петнадесет лева, а саксийните растения са на цена от четири до десет лева. Какво ще изберете – решавате сами, важно е цветята да се подарят от сърце, така както го могат само децата.