За втори път през тази година сирените на линейките в двора на МБАЛ – Пазарджик оповестиха тежката раздяла с човек от екипа на ЦСМП в областния град. Точно в десет часа днес започна прощаването на медиците с техния колега д-р Петър Станоев, който стана жертва на коронавируса.

Лекарят е сред първите заболели през юли, той се бори за живота си, но заболяването доведе до сериозни поражения в организма му. В края на юли в резултат на заразяване с Covid-19 почина и шофьорът на линейка от Спешна помощ – Олег Пенов. 68-годишният д-р Станоев е третото медицинско лице станало жертва на вируса, след като през август почина и медицинска сестра от МБАЛ „Здраве“. Д-р Станоев бе и медицинско лице на тима на ВК „Хебър“.

Колеги и близки се простиха днес с него. Той беше приет във Второ вътрешно отделение на МБАЛ- Пазарджик на 5 август с пневмония. Ден по-късно стана ясно, че пробата му за коронавирус е положителна и лечението му продължи в Инфекциозно отделение. След влошаване на състоянието му д-р Станоев беше преместен в Ковид реанимация и интубиран. 40 дни продължи борбата за неговия живот, но за съжаление коварният вирус се оказа по-силен.

„В последния месец и половина всеки от нас живееше с надеждата, че д-р Станоев ще се пребори с този вирус. Уви, не успя. Животът на д-р Станоев премина в здравеопазването. Той помогна на много пациенти. Аз ще го запомня с усмивката. Нека запомним само хубавите неща и усмивката му. Нека го изпратим с усмивка.Той беше неповторим. Дано душата му намери покой. Бъдете силни! Дано нямаме повече такива тежки случаи.“, заяви директорът на ЦСМП-Пазарджик д-р Борис Манев.


68-годишният фелдшер беше изпратен с аплодисменти и вой от сирените на линейките. Съболезнования и венец от името на здравното министерство поднесе директорът на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Петрова. Венец поднесе и директорът на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов. Колегите на д-р Станоев от ЦСМП-Пазарджик го изпратиха с червени карамфили. Те не скриха сълзите и мъката си, както и огорчението, че много хора не вярват в съществуването на коронавируса, но медиците страдат.


„Ще запомним д-р Станоев с добро. Той беше всеотдаен лекар и добър колега и приятел“, споделиха опечалените медици.
За втори път в рамките на месец и половина те трябваше да се разделят със свой колега, след като в края на месец юли загубиха и 61-годишният шофьор на линейка Олег Пенов, който също стана жертва на COVID-19.

Над седемдесет са вече починалите в областта, в резултат на челен сблъсък със смъртоносния вирус, който поразява най-уязвимите места в човешкия организъм и води до тежка бронхопневмония.