През почивните дни можете да посетите няколко мистични места в близост до Мелник и Сандански, които ще ви осигурят добри места за нощуване и събиране на нови емоции. Ако никога не сте били в този край на България, най-добре ще е да започнете обхода си от Рупите, където ще видите къщата на Ванга и нейната черква, а след това да се отправите към Мелник.

От най-малкия град в България ще имате достъп до Роженския манастир, а само на пет километра от него ви очаква чудото Златолист.

Шепа хора живеят в санданското село Златолист. Но заради прочутия с лечебната си и чудодейна сила храм „Свети Георги” тук идват все повече наши и чужди туристи.

През пролетта и лятото всеки уикенд в селището край църквата паркират десетки автомобили и автобуси. Светата обител е построена през 1857 година, а в началото на миналия век в нея е живяла монахинята Преподобна Стойна. Местните хора я смятат за светица и за предшественичка на пророчицата Ванга.

Историята на Преподобна Стойна

Преподобна Стойна е родена през 1883 г. в Сярското село Хазантар. На 7-годишна възраст тя заболява от едра шарка, вследствие на което ослепява. Когато е на шестнадесет години й се явява св. Георги, който ѝ заповядва да копае в двора на къщата, докато не намерят негова икона. На мястото, на което изкопават иконата, е построена малка църква, в която Стойна живее до 1913 г.

През 1913 г. по време на Балканската война семейството на Стойна се преселва в България. Минавайки през с. Долна Сушица (сега Златолист), преподобна Стойна избира храма св. Георги са свое жилище. Тя живее в специално пригодена стая на втория етаж на храма (емпории) до смъртта си на 22 декември 1933 г.

Днес тази стая е обособена като култово място и е обект на поклонение. Преподобна Стойна е сочена като предшественичка на Ванга Гущерова. В двора на храма „Св. Георги” е изграден мемориал при гроба на пророчицата. Около храма днес се изгражда манастирски комплекс.

Разказите и легендите за нея се преплитат в устите на селяните. Споделят, че през 1912 година турски ага дошъл с войска да изпепели храма, но Стойна му казала веднага да се прибира, че децата му са тежко болни. Турчинът се върнал у дома, уверил се, че не го излъгала и вместо с огън, дошъл отново с дар за монахинята. В стаичката и на втория етаж, в която имало само икона и легло, днес е пълно със стотици снимки на деца и възрастни. Посетителите ги оставят по тавана и иконите за здраве. Влиза се вътре само с чехли. До вратата на килията има масичка, върху която има книга. В нея вярващите пишат своите желания. „Моля те, дай една рожба на брат ми и на всички ни здраве”, е написал някой. Друг пък си е пожелал „Преподобна Стойна, дай здраве, цзрение, помощ в трудни минути”, а трети е поискал „Майко Светице, Преподобна Стойна, помогни, като ни дадеш здраве, късмет и женитба на цялото семейство”.

Под купола на светата обител е мраморната плоча с двуглавия орел, емблема на Цариградската патриаршия. Поклонници са категорични, че тази плоча притежава енергийна и лечебна сила, когато се стъпи върху нея. „Тя има здравословно излъчване, като си върху нея и се вярва искрено, човек може да намери облекчение и лек за болката си”, твърдят селяните. Заради тази енергийна сила често в църквата идват екстрасенси. Не само от страната, но и от чужбина, най-вече от Русия. Идват и в навечерието на Великден, но най-много са в деня преди храмовия празник – Гергьовден. Ексрасенси и миряни пренощуват в храма. Вътре няма къде игла да падне. Защото всички знаят за енергийното излъчване в църквата. А тя и като магнит за поклонниците и със старинните си стенописи, изографисана е през 1876 година. Изобразени са „Св. Св. Кирил и Методий”, като има и легенда, че те са български просветители.

Тук са и образите на „Свети Харалампий побеждаващ чумата” и на „Свети Христофор с кучешка глава”. На втория етаж има и две доста странни за християнски храм изображения. На едното има жена, която е гола от кръста нагоре. Това е несъвместимо с църковните канони. Но привлича погледите на доста миряни. Встрани от нея пък дявол е яхнал кон и стреля с арбалет. Никъде на друго място не се срещат тези две картини. За първата, на която е голата жена, нямаме обяснение. Що се отнася до втората, на нея е нарисуван мъж като дявол, защото го харесвала сестра му. Затова е направен на дявол, за да я отблъсне, разказва уредникът на църквата. Над олтара пък е икона на Исус Христос. Ако я гледаш поне една минута, Исус ту отваря, ту затваря очи. Трябва да си пожелаеш нещо и то ще се сбъдне, уверява клисарят.

„Отадвна чухме за църквата на Преподобна Стойна. Дойдохме, за да си пожелаем нещо и ние. Вярваме в съдбовни неща и в такива свети места, твърдят съпрузи от столицата, които са заедно с малкия си син. Идват и млади, и стари, подгонени от нуждата за лек и изцеление. Мъж докарал дъщеря си, която се разболяла тежко от бронхопневмония, получила и усложнения. Лекарите давали нищожни шансове да оцелее. Преспали в храма и цяла нощ се молили бащата и детето пред чудотворната икона на Свети Георги. И то оздравяло.

Млада жена страдала от кожно заболяване. И тя направила същото – молитви пред иконата на Свети Георги и нощуване в светата обител. След три месеца нямало и следа от болестта. Преди повече от година насам дошъл 52-годишен англичанин, който имал проблеми със здравето. 15-20 дни останал да спи в постройката до храма, която е за миряни. За да усещат през цялото време енергийната и лечебната сила на църквата. 6 стаи са с 15 легла за поклонници. „Сега вече моят приятел от Англия е добре, чувства се нов човек. Още витае духът на баба Стойна и помага на истински вярващите. Аз я помня смътно, бях на 4 години, когато тя почина”, разказва пенсионер от селото. Местните хора твърдят, че много бездетни семейства търсят помощ в храма. Идват чак от Добруджа. После пък кръщават децата си, ако са момичета, на Преподобна Стойна, ако са момчета, на Свети Георги. Защото знаят, че светеца и смятаната от местните хора за светица са направили чудото. Но трябва да носиш вярата в себе си.

„Често идва тук бившата министърка Емилия Масларова, виждали сми и Георги Петканов, който беше вътрешен министър. Редовно са тук бивши и настоящи министри, депутати, бизнесмени . Преди време идваха журналисти от Русия. Те твърдяха, че са забелязали странно сияние от купола надолу. Няма как да не им вярвам. Мястото е свято, а енергийното поле е много силно”, разкзазват жители на Златолист.

Източният чинар, който е на 1 295 години, е в горния край на църквата „Свети Георги” и сякаш бди над светата обител. „Сигурно е, че това място ще пребъде. Защото е помогнало на хиляди хора да изцерят душата и тялото си и ще продължи да го прави. Само вяра трябва да има…”, казват миряните.  

Историята на храма

Храмът е построен през далечната 1857 година, а няколко години по-късно е изрисуван от 11-годишния тогава Теофил Минов. Ще ви направят впечатление нетипичните за църква стенописи.
На едната стена се вижда гола жена и дявол с арбалет. Досега никога не е откриван такъв стенопис. На друга пък се вижда дявол, впрегнал човек в каруца. Също така има и изобразен светец с глава на кон.

 Под купола в средата на храма се намира мраморна плоча със символа на Цариградската патриаршия – двуглав орел.  Туристите събуват обувките си и стъпват върху плочата, защото има поверие, че камъкът излъчва сила, с която лекува болните. Всеки стъпил на камъка се вглежда в иконата на Иисус Христос за около трийсет секунди и ако очите на Божия син се отворят, значи душата на този човек е пречистена.

Всъщност оригиналната плоча е открадната и е подменена с обикновена мраморна плоча, отбелязва “Клуб Орфей“. Но пък местните жители казват, че това няма значение, защото всъщност не плочата е лековита, а самото място.

Как да стигнем до Златолист

Туристите вече могат да стигат с колите си до храма на Прподобна Стойна в санданското село Златолист по нов път. Отсечката от село Рожен до селището не е асфалтирана, но е проходима за автомобили. Черният път е с дължина от 4,7 километра.

Много миряни от страната и чужбина идват в църквата „Свети Георги“ в село Златолист. Те пътуват по пътя от село Катунци до селището, който в по-голямата си част също е черен. Община Сандански осигурява често необходимата техника – фадрома и камион, за да се подравнява.

Много от поклонниците пренощуват в светата обител. Те вярват, че има силно енергийно излъчване в храма на Преподобна Стойна. То е най-силно в навечерието на Гергьовден, затова в Златолист пристигат и много екстрасенси. Те не са само от страната, но има и от Русия, и от Казахстан, разказват местни хора.