Снимка: Никола Колев

Утре в 16 часа и 31 минути българско време започва астрономическата есен, но в следващите няколко дни до края на седмицата температурите ще се повишават, съобщиха от НИМХ.

В сряда минималните температури ще са от 8 до 13 градуса, а дневните – от 25 до 30. Облачността над Западна България, отначало предимно средна и висока, ще се увеличи в следобедните часове. Привечер и преди полунощ срещу четвъртък дъжд ще превали  в северозападните райони.

В четвъртък минималните температури ще бъдат от 10 до 15 градуса, а дневните ще останат от 25 до около 29, 30 градуса. Облачността ще бъде значителна, но в централните и източни райони – предимно средна и висока.

През нощта в сряда срещу четвъртък краткотрайни превалявания от дъжд ще има над Западна България, а в четвъртък – и на места в останалата част от страната.

В петък ще бъде топло за края на септември, с температури от 26 до 31 градуса. 

В събота предстои динамично и много топло, дори горещо време. Минималните температури ще са от 15 до 20 градуса и на места ще има тропични нощи – нехарактерно за последните дни на септември. Такива се наричат те, ако  минималната температура не падне под 20 градуса.

Ще се появи и усили фьон, умерен и силен вятър от южната четвърт.

През деня температурите ще са предимно около и над 30 градуса, а на местата, чувствителни на южен вятър, не са изключени и стойности до около 35, 36 градуса.

В неделя и понеделник вятърът отначало в северозападните райони ще се ориентира от северозапад и ще започне да нахлува по-студен въздух. Температурите ще започнат да се понижават, а на места ще превали дъжд.