С пищен концерт на танцов състав „Чудесия“ на пл. „Константин Величков“ днес областният град отбеляза 112 -годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Преди това пазарджиклии се насладиха на изпълненията на Симфониците и бяха поздравени лично от кмета Тодор Попов, който издигна националния флаг, а малко след това в небето полетяха балони с цветовете на трибагреника и бели гълъби.

Под жарките лъчи на слънцето певците и танцьорите на ансамбъл „Чудесия“ дадоха всичко от себе си, за да доставят огромно удоволствие на публиката, която се отблагодари с нестихващи аплодисменти.

На 22 септември 1908 година, използвайки създалата се благоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция, във Велико Търново Княз Фердинанд обявява България за независима държава от „Великата порта“ и се провъзгласява за Цар на всички българи. С този акт, Съединената през 1885 година Българска държава, става пълноправен член на европейското семейство. Ден след като обявява Независимостта, Цар Фердинанд отбелязва събитието и в Пловдив, където през 1885 г. е отбелязано Съединението на Княжеството с Източна Румелия.

Стотици пазарджиклии предпочетоха да прекарат днешния ден, в който настъпи астрономическата есен сред природата, но дори и там празничното настроение си личеше.