Регионална програма „Училище за здраве за малки, големи и още по-големи момичета и момчета“, стартира новата учебна година с урок по здравословно хранене на деца от Детска градина „Снежанка“ в град Пазарджик.

Гости на събитието бяха директорът на РЗИ Пазарджик – д-р Фани Петрова, заместник-директорът на инспекцията д-р Хюля Шериф и разбира се неизменният помощник на инспекторите от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“, мечето Ози. На младите любознайничета бе обяснено как да спазват добра хигиена, кои храни могат да похапват на воля, с кои трябва да внимават.

В откровените си отговори на зададените от Ози въпроси, малчуганите споделиха някои от любимите си храни: пица, спагети, пържени картофки, „..храни вкусни, но нездравословни…“, както малко по-късно мечо им обясни. Децата обичат да си похапват още супичка, плодове и зеленчуци, както и „…прясно сокче, направено от баба…“. Научиха, че е много важно да се хранят в приятна атмосфера, бавно и внимателно, гледането на телевизия, таблети и телефони не е желателно, газираните напитки трябва да се избягват, хората не бива да прекаляват със сладките храни и трябва да внимават със солта.  Важно е човек да се движи и спортува. Накрая малчуганите поздравиха гостите със стихотворение и дадоха своята оценка за урока на Ози, като най-слаба бе единичката, а най-висока петицата. Всички единодушно оцениха Ози с петици. Децата и мечето си обещаха отново да се срещнат с още по-забавни истории. Инспекторите от Регионална инспекция Пазарджик подариха на децата комплект от четири книжки от поредицата „Училище за здраве“, отпечатани с финансовата подкрепа на Община Пазарджик.

Общинска програма за профилактика на хроничните незаразни болести и здравно образование на децата и учениците от община Пазарджик – „Училище за здраве за малки, големи и още по-големи момичета и момчета“ бе приета за изпълнение в началото на 2020 година от Общински съвет Пазарджик.

 Тя бе разработена от служители на инспекцията и е резултат от установените между РЗИ Пазарджик, Общински съвет Пазарджик и Община Пазарджик добри партньорски практики при реализация на предходната здравно образователна програмата „Училище за здраве“.

От 2010 г. до краят на 2019 г. през обучителни дейности и кампании на инспекторите от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“, дирекция „Обществено здраве“, РЗИ Пазарджик и във връзка с изпълнение на програма „Училище за здраве“ преминаха над 6 607 деца и ученици от детските и учебните заведения на територията на община Пазарджик.

Издадени и преиздадени бяха здравно-информационни материали, осъществиха се обучения на медицинските специалисти от детските и учебните заведения на общината, изготвени бяха обучителни методики, разработиха се уроци на различни здравни теми, проведоха се множество конкурси. Съвместно издадени от РЗИ Пазарджик и Община Пазарджик, и разпространени сред децата и учениците от общината бяха над 6 525 книжки за оцветяване от поредицата „Училище за здраве“, над 2 000 брошури „stop на наркотиците“, над 500 бр. часовник – „Дневен режим на ученика“. РЗИ Пазарджик за същия период раздаде над 11 283 здравно-информационни материали на различни здравни теми, касаещи личната хигиена, профилактика на оралните заболявания, имунизации, ХИВ/СПИН, сексуално предавани инфекции, туберкулоза, агресия и др.

През 2020 година Община Пазарджик финансира преиздаването на 4 000 книжки и 500 брошури на стойност 3 572,23 лв.