В четвъртък, на първи октомври е традиционният класически концерт, който пазарджишките симфоници ще поднесат на меломаните. От 18:30 часа в концертна зала „Местро Георги Атанасов“ ще прозвучат Симфония № 1 „Класическа“ от Сергей Прокофиев и Симфония № 4 – „Италианска“ от Менделсон.

Гост диригент ще е белгиецът Ерик Ледерхандлер. Той е първият чуждестранен диригент, получил позицията на музикален директор на групата за сценични изкуства в Дзянсу Симфоничен Оркестър (Нанкин) в Китай.  Роден е през 1965 г. в Брюксел, където учи пиано в Музикалната академия. В Кралската музикална консерватория в Брюксел завършва и получава няколко дипломи.

През 1992 г. Ерик Ледерхандлер основава оркестъра Nuove Musiche, а като музикален директор на този ансамбъл провежда 40 концерта за сезон в Белгия и други европейски страни. В Белгия той редовно работи като асистент-опера диригент на операта „Роял де Валони“, „Ла Моне“ и фламандската опера, а също така провежда Opera Mobile и Idée Fixe.

Той ръководи Казанската опера (Русия) и Шанхайската опера (Китай). В Белгия ръководи Ансамбълния вокал на Белгийската радио и телевизия, Симфоничния оркестър на Кралската музикална консерватория в Брюксел, Оркестър Роял де Шамбре де Валони и Националния оркестър на Белгия.