Остеопорозата е най-честото заболяване на костите, което води до прогресиращо намаляване на костната плътност и до значително завишаване на риска от развитие на костни фрактури. Д-р Иван Попов, началник на отделението по образна диагностика в „Уни Хоспитал“ споделя, че в лечебното заведение на най-високо ниво се извършва остеоденситометрия – измерване на костната плътност. Изследването е подходящо и за хора с ендокринологични, ревматологични, ортопедични заболявания, за пациенти, които са били на терапия, водеща до намаляване на костната плътност или са били дълго обездвижени, както и профилактично при всички жени след менопауза. Остеоденситометрията е препоръчителна и за хората над 50-годишна възраст.

Изследването представлява бърз и неболезнен метод, даващ информация за плътността на лумбалните прешлени, която се сравнява със средните стойности за пациенти на конкретната възраст, уточнява д-р Попов.

Д-р Попов е работил в УМБАЛ „Пловдив“, УМБАЛ „Св. Георги“, член е на Европейската асоциация по рентгенология. Има придобити редица сертификати от проведени обучения в България и чужбина, сред които: Магнитнорезонансна образна диагностика; Компютърна томография; Инвазивна образна диагностика; Ендоваскуларно лечение на мозъчни инсулти; Абдоминална ултразвукова диагностика; Мамографска и ултразвукова диагностика на млечна жлеза.

Цената на изследването, което не се поема от НЗОК, е 40 лева.

Изследването на костната плътност в „Уни Хоспитал“ се извършва всеки работен ден от 14.00 часа до 17.00 часа.