Фон дьо тенът е продукт, който може както да ни помогне да изглеждаме чудесно, така и да ни създаде сериозни проблеми.

Най-големи главоболия носят съчетаването на перфектния нюанс с тена на кожата, избора на правилната формула и самото приложение. Как да направим така, че да изглежда естествено на лицето ни и да се слее перфектно с него? Ето няколко лесни трика: 

Точният избор

На пазара се предлага наистина огромен брой фон дьо тени. Можем да ги разделим в няколко категории: матиращи, кремообразни, течни, на водна основа, хидратиращи, изравняващи тена, изглаждащи, хипоалергенни и др. 

Първата стъпка при избора на фон дьо тен е да определите точно своя тип кожа. Трябва да я опознаете по-добре, защото всяка е различна. Ако вашата блести неприятно в Т-зоната, говорим за смесена, а ако това се отнася за цялото лице – за мазна. Ако е склонна към поява на пъпки – проблемна, а при лющещи се зони – суха. 

След като определите типа и нуждите на кожата си, е време да изберете фон дьо тен. Той не бива в никакъв случай да е в ущърб на епидермиса. Затова, ако имате мазна кожа, трябва да потърсите козметика на водна основа без масла, която не запушва порите и не стимулира мастните жлези да произвеждат излишен себум. Кожата ви е суха или зряла? Потърсете фон дьо тен, който освен красив тон, има и овлажняващо действие. Можете да пробвате L’Oreal True Match, който съдържа глицерин, витамините B5 и E и прави кожата гладка и кадифено мека на допир.  Избягвайте матиращи продукти – те са най-подходящи за нормална и евентуално комбинирана кожа. Много дами използват този тип фон дьо тени за мазен епидермис – грешка! Матиращата козметика има изсушаващ ефект, като по този начин стимулира към увеличаване секрецията на защитен себум.

Избор на цвят

Идва време и за идеалния оттенък. И вие ли сте от жените, които пробват в дрогериите фон дьо тените върху китката или директно върху лицето. Грешка, която няма да ви помогне при избора на перфектната козметика. Проверяваме продукта… на врата! Там ясно се вижда, ако цветът е грешен. Представете си, ако направите лицето си оранжево, а шията ви е алабастрова. Веднага можете да прецените, че нещо не е наред. Лицето изглежда изкуствено и неестетично. Ако обаче е в същия тон като шията – ефектът би бил напълно естествен. Запомнете едно – не тествайте фон дьо тена върху китката и лицето. 

Трябва да прецените подтона на кожата си – розов, жълт, топъл, хладен или неутрален. Най-лесният начин да оцените цвета на лицето си е на дневна светлина – проверете кои тонове са доминиращи в него. Можете също така да разгледате цвета на вените от вътрешната страна на ръцете. Ако са лилави, това е хладен нюанс, а ако са жълти и зелени – кожата има топъл нюанс. Тона на кожата може да разберете и с един малък трик: какъв тип бижута ви подхождат повече – златни или сребърни? Ако и двата вида ви отиват еднакво, вероятно сте с неутрален нюанс на кожата.

А вие вече знаете ли кой е най-подходящия фон дьо тен за вас?