На 15-ти октомври, в четвъртък, концертна зала „Маестро Георги Атанасов“ ще посрещне двама млади италиански пианисти за традиционния си есенен концерт. От 18:30 часа на пазарджишка сцена ще прозвучат Увертюра „Кориолан“, Концерт за пиано и оркестър №3 и Концерт за пиано и оркестър №5 от Лудвиг ван Бетховен. Гост – солисти ще са двама виртуози на пианото Мауро Чекин и Андреа Адзолини.

Младият италиански пианист Мауро Чечин  завършва с отличие през 2008 г. в Музикалната консерватория във Виченца, където също учи композиция в продължение на пет години. През същата година завършва хуманитарни науки и е приет в Московската консерватория Чайковски, където учи шест години.

Завършва през 2014 г. с най-високите оценки и отличия под ръководството на проф. Рувим Островски. Участва в много курсове по импровизация с Кристиан Монтандън (метод Dalcroze) и майсторски класове по пиано с B.Canino, P.Spagnolo, I.Plotnikova. Има концерти в Италия, Русия, Франция, Гърция, Австралия, Черна гора, Турция, главно като солист, но също така и в камерни състави и като солист с оркестър.

Като концертен артист той се посвещава изключително на класическата музика: неговият репертоар, който варира от барока до 1900 г., е в непрекъсната еволюция и неговата дейност е насочена към разпространението на музиката чрез изпълнение на нови програми, които включват и някои по-малко – известни произведения. В момента той се занимава активно с изучаването на нови репертоари, с концертната дейност и с дидактическата дейност с допрофесионалните курсове в две училища, свързани с консерваторията А. Педроло от Виченца.

Другият италиански  пианист Андреа Адзолини  е признат от музикалния свят като отличителен млад талант. Изпълненията му са описани като „далеч от академични и сухи; по-скоро той е пълен с младежка жизненост, топлина и темперамент“.  На тринадесет години той дебютира с младежкия оркестър на Консерваторията на Падуа с Концерта в ре мажор на Хайдн.

Продължава обучението си в консерваторията „Чайковски“ в Москва, под ръководството на Наталия Трул. През тези години той влиза в контакт с важни личности от музикалния свят, включително Дмитрий Башкиров, Гари Графман, Павел Гилилов, Леонид Маргариус, Ванеса Латарш. Тяхната похвала за таланта му е единодушна. Следващия сезон той ще изнесе рецитали в Париж, Брюксел, София и Мюнхен и ще изпълни с оркестри концерти от Бетовен, Пуленк, Шуман и Шопен.

Двамата солисти и пазарджишките музиканти ще свирят под диригентската палка на Маестро Григор Паликаров. Концертът е посветен на 250 години от рождението на композитора.