Тази нощ е починала ексвицепремиерът и министър на финансите в служебния кабинет на Ренета Инджова – проф. Христина Вучева, съобщи нейната племеница Марияна Йончева.

Професор Христина Вучева е родена на 15 февруари 1937 година в Пазарджик. Завършва счетоводна отчетност във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (УНСС) в София, след което работи в статистическия център, Окръжния народен съвет и Акумулаторния завод в Пазарджик. По-късно е преподавател в Научния институт на Министерството на финансите.

През 1990-1991 година Вучева е съветник в Министерски съвет, а от 1992 до 1997 година оглавява дирекция „Икономическа и социална политика“. През този период участва активно в разработването на концепцията за масова приватизация. През 1994-1995 година тя е вицепремиер и министър на финансите в служебното правителство на Ренета Инджова. От 1996 до 2009 година е преподавател по финанси в УНСС.

Погребението ще се състои утре, в 14 ч. , в Гробищния парк на Пазарджик.

Изказваме съболезнования на близките по повод загубата.

ПрезидентътПроф. Христина Вучева ни завеща убеждението, че парите са средство за реализиране на политики с грижа за хората

Проф. Христина Вучева ни завеща своя ярък пример за житейски път, извървян без отстъпление от правните и морални норми. От нея получаваме в наследство убеждението, че парите са средство за реализиране на политики с мисъл и грижа за хората. Това заявява президентът Румен Радев по повод кончината на проф. Христина Вучева.

Държавният глава поднася съболезнования на семейството и близките й. „Проф. Вучева беше икономист, който респектираше с вещина на познанията и безкомпромисен морал. До края на дните си тя остана свързана с неволите на обществото ни“, посочва Румен Радев в съболезнователния си адрес. Президентът отбелязва, че проф. Вучева не е пестила „сили и знания, за да изрази позицията си убедително, с тежестта на авторитет в своята област, и в същото време деликатно и търпеливо“.