С премиерата на филма „Танцът на пингвините“ бе почетена 75-годишнина от рождението на проф. Лъчезар Цоцорков в Панагюрище. Документалната лента, чийто продуцент е проф. Христо Пимпирев е вдъхновена от ледения контининт и е отразява работата на българските антарктици. От 1995 г. насам „Асарел Медет“ АД финансира базата ни на Антарктида и това е начин да благодарим на проф. Цоцорков, заяви проф. Пимпирев пред публиката на премиерата.

Председателят на надзорния съвет на „Асарел Медет“ – Димитър Цоцорков сподели, че: „Най-ценното нещо, което той ни остави е тази вяра, че тук в малко Панагюрище могат да се случват неща на световно ниво.“

Режисьор на документалната продукция е Ема Константинова, зад камерата е операторът Румен Василев, а музиката е на Теодосий Спасов и Християн Цветков, които създадоха най-новия си албум на Ледения континент.

Преди прожекцията, организаторите на събитието – фондациите „Лъчезар Цоцорков“ и „Цоцорков род“, отличиха най-добрите в Националния ученически конкурс по случай Съединението на България. Призьорите бяха наградени от председателя на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД Димитър Цоцорков.

Той поздрави победителите в конкурса и благодари на всички, които уважиха годишнината от рождението на бележития предприемач и родолюбец. „Признателен съм на целия екип, че посвети филма на проф. Цоцорков и се радвам, че животът сбъдна мечтата на баща ми да стъпи на Антарктида. Той беше прозрял, че Леденият континент предизвиква пределите на нашия дух и възможности, но и разкрива нови хоризонти пред знанието и бъдещето. Гордееше се, че там ние сме сред водещите нации на планетата. За него Антарктида доказваше, че българинът умее да успява, независимо от трудностите. „Асарел-Медет“ е сред първите, които подкрепят нашите антарктици още от 1995 година и така се създаде един мост на приятелство, който и днес продължава да свързва Панагюрище с Ледения континент. Това е вдъхновяващ пример за семейната ни фондация „Лъчезар Цоцорков“, чиято мисия е да протяга ръка на добри дела, да подкрепя значими каузи и да окрилява – така, както баща ми го правеше“, каза Димитър Цоцорков.

Като прелюдия към предстоящата прожекция Теодосий Спасов и китаристът Християн Цвятков изпълниха две от композициите си, създадени по време на престоя им на Ледения континент – „Да те чакам вечно мога аз” и „Танцът на пингвините”.

„Филмът е заснет по време на последната ни експедиция до Антарктида и решихме да го посветим на проф. Цоцорков заради подкрепата му към нас през годините. Защото благодарение на него нашата база на ледения континент премина в 21 век“, каза ръководителят на българските антарктици проф. Христо Пимпирев.