Снощи на официална церемония в столицата за 17-ти пореден път Българския лекарски съюз раздаде наградите „Лекар на годината“. Откриването на церемонията започна с минута мълчание и посмъртно отличие за лекарите, загубили битката с пандемията, а пред гостите бяха изчетени имената на всички 15 медици, изгубили битката с COVID-19. Носителят на тазгодишния приз е офталмолога от Александровска болница доц. Александър Оскар. Тази година освен петте традиционни категории, в които се отличават едни от най-изявените лекари в страната, беше създадена и нова – „Борба с пандемията“. Военномедицинска академия получи специална колективна награда за приноса си в овладяването на епидемията. Наградени бяха и медиците от „Пирогов”. Началникът на Академията генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, ръководителят на катедра „Инфекциозни болести“ полковник доц. Георги Попов и един от лекарите-доброволци в инфекциозната клиника на Военна болница-д-р Дончо Дончев, специалист по УНГ- болести във ВМА, д-р Александър Симидчиев, проф. Тодор Кантарджиев, доц. Ангел Кунчев, д -р Сибила Маринова, проф. Иво Петров и други, също бяха отличени с награди.  По традиция бяха отличени и двама млади лекари. Един от тях е д-р Станислав Коцев, който работи в инфекциозното отделение на МБАЛ-Пазарджик и от 2,5 г. е лекар-специализант в отделението.

„Това наистина е огромно признание и е много хубаво, че гилдията не забравя за нас, прохождащите в медицината. “, каза д-р Коцев. Младият медик призна, че още в началото на професионалния си път е трябвало да се изправи пред голямо предизвикателство, каквото е COVID-19.

„Изправихме се пред нещо ново, нещо, за което бяхме чели, бяхме слушали.

В хода на работата започнахме да се запознаваме с него и се надявам с усилията, които полагаме, с грижата за нашите болни, скоро да успеем да се преборим с тази глобална криза“, коментира още младият лекар.   

 Припомняме, чеД-р Станислав Коцев заедно с четирима свои колеги от Пловдив и София, са автори на научна публикация, която излезе на английски език. Материалът им е публикуван в края на месец септември в научното списание „World Journal of Biological Chemistry“.

В публикувания материал се обсъждат ролята на имунната система за протичането на коронавирусната инфекция, имунологичната памет на организма след преболедуване, подходите за лечение и потенциалните възможности за разработването на ефикасна ваксина. Дискутираните проблеми подчертават значението на взаимодействието между вируса и заразения организъм, значението на съпътстващите заболявания за протичането и тежестта на инфекцията, възможните усложнения и изхода от заболяването.

Освен, че е един от лекарите, които се борят с COVID – 19 от самото начало на разпространение на болестта в област Пазарджик, д-р Станислав Коцев е единственият до момента лекар от болница в региона с научна публикация по темата.