Преди броени дни лъвът Хектор, който радваше децата в пазарджишкия зоокът почина, съобщиха от фондация „Четири лапи“ , в момента неговата партньорка Рая скърби за него. Ето какво се казва в прессъобщение от „Четири лапи“ до медиите:

„Благодарим на всички загрижени граждани, които подаваха сигнали към нас през последните дни за състоянието на лъвицата Рая! Проверка на място и разговори с ветеринарите установиха, че здравословното състояние на лъвицата не е застрашено и тя е в добро за възрастта си здраве. 

Рая бе преместена преди три години, заедно с партньора си Хектор, от окаяните условия в зоопарка в Разград, след над 12 години живот в тесните бетонни клетки, където са били използвани само за разплод. В сегашния си дом в зоопарка в Пазарджик, Рая и Хектор имаха най-накрая шанса да получат по-добри условия и да изживеят старините си спокойно.

В момента пазарджишкият зоопарк разполага с едно от най-добрите заграждения за големи котки в страната – секторът е нов, с площ от около 1 декар. Вместо бетон и чакъл, там има трева, дървета и храсти и така лъвовете живеят в близка до естествената среда. През зимата се поддържа постоянна температура от 23-24 градуса във вътрешното заграждение, а диетата на животните е съобразена и подходяща за вида им.

За съжаление, през последните месеци състоянието на Хектор се е влошило, заради напредналата му възраст и е развил костно-ставни проблеми, за които няма лечение. През лятото лъвът бе докаран в София за пълни изследвания и бе назначено лечение, което временно е облекчило болките му, но с настъпването на есента и промяната на времето, състоянието му рязко се е влошава и преди броени дни лъвът е починал.

Сега Рая скърби за своя любим и усеща неговата липса – това е и основната причина лъвицата да е неспокойна и да отказва да се храни. Екипът ни продължава да следи ситуацията и е в готовност да окаже помощ ако Рая има нужда!

Всички скърбим заедно с красивата Рая и правим всичко възможно тя да се почувства по-добре.“