1644 са заразените с Covid-19 от началото на пандемията в областта, починалите вече са 101, съобщи днес областният управител Стефан Мирев. 119 са медицинските лица които са заболели от коронавирус до момента, 661 души се лекуват от Ковид, 10 са на интензивно лечение. Ученици с ковид са 14, а 855 жители на областта са под карантина, каза още губернаторът.

Павилион с чакалня и кабинет за преглед ще бъде инсталиран утре пред сградата на МБАЛ – Пазарджик, съобщи д-р Темнилов по време на редовния брифинг на Областния кризисен щаб в Пазарджик. Според него забавянето на резултатите от PCR тестовете води до по-бавното диагностициране на заболелите, не става ясно дали се касае за обикновена пневмония или усложнения настъпили в резултат на коронавирусна инфекция.

Колегите работят на ръба на силите си, недостигът идва от там , че има и болни колеги на домашно лечение, това натоварва останалата част от медицинския персонал. Общопрактикуващите лекари имат най-добри познания и те ще бъдат най-полезни в болницата. – заяви д-р Темнилов, шеф на МБАЛ – Пазарджик.

Обезпечени сме с персонал, като има доста болни от медицинския персонал, но засега се справяме, добре дошли са и всички доброволци. – каза д-р Фани Петрова. Броят на леглата е увеличен с 10%, като имаме готовност да го увеличим още. Болни се приемат във всички болници на територията на областта. Всички легла в Инфекциозно отделение са заети, но има свободни в другите отделения за Ковид болни в останалите болници.

Проверките извършени от общините за спазване на мерките са 145, от служителите на РЗИ – 82, само с МВР – 7, самостоятелните са 35. 179 протокола за предупреждение са съставени през последната седмица и са написани 9 акта за неспазена карантина и не носене на маски на закрито. Целия брифинг вижте :

https://www.facebook.com/OAPazardzhik/videos/2757335864504858/