Добрата новина от днешния ден е, че програмата за саниране на жилища, включително и къщи отново се завръща. Вестта бе съобщена от кмета на Пазарджик – Тодор Попов по време на откриването на реновирания блок на ул. „Свобода“ 15 в Пазарджик. До края на годината ще бъдат санирани всички започнати сгради в областния град.

„От информацията, която имам и от разговорите, които сме провели, знам, че това ще стане чрез европейските средства, които ще получим по Националния план за възстановяване и развитие до 2023 година. Заделени са близо 5 млрд. лв. за саниране и енергийна ефективност на публични и частни жилищни сгради. За 2016 г. в Пазарджик имаме 76 сдружения на собствениците, които са одобрени, т.е. за следващата година ние ще имаме възможност да работим по 76 сгради по Националната програма“, посочи Тодор Попов. Той поясни, че самоучастие няма да се изисква, ще могат да се обновяват и къщи в населените места и да кандидатстват сдружения, регистрирани след 2016 г.

„Европа провежда политика, която предвижда до 2028-2030 г. да няма несанирана публична и частна сграда в ЕС, така че за това регулярно ще бъдат отделяни средства. Изключително съм щастлив, че тази програма се възстановява, защото хиляди пъти съм повтарял, че тя има само положителни ефекти. Ние в Пазарджик бяхме първите,  които направихме подписка за продължаването и. Считам, че това ще бъде една стъпка в правилната посока за задвижването на икономиката. Защото в тази дейност са заети десетки и стотици хиляди хора. Това ще се отрази неминуемо на икономическата активност след пандемията.“, категоричен е Тодор Попов.




Мерките   за енергийна ефективност на сградата на ул. „Свобода“ №15 са на стойност 239 301,45 лв. без ДДС. Извършени са строително-монтажни работи, свързани с рехабилитация и обновяване на многофамилната жилищна сграда, в това число ремонт на покрив, вклполагане на хидроизолация и топлоизолация; подмяна на дограма; полагане на топлоизолация на стени и подове; подмяна на стълбищно осветление; изграждане на мълниезащитна и заземителна инсталации. За подобряване на достъпа на хора с увреждания, в съответствие с нормативните изисквания  за осигуряване на достъпна среда, в сградата е монтиран подемник за инвалидни колички. 
Кметът на Пазарджик увери живеещите, част от които се оплакаха от незавършени ремонтни дейности по терасите, че това ще стане по най-бързия начин. “ По принцип не плащаме на фирмите, докато не си свършат работата, така че те самите имат интерес да отстранят нередностите. Искам да успокоя нашите съграждани, че до една седмица тези дейности ще бъдат извършени“, увери Тодор Попов.
 

89-годишният дядо Наско, се оплака, че му изкъртили три плочки на терасата по време на ремонта. Кметът пое ангажимент да върне изпълнителите, за да отстранят аварията.

Междувременно хора от съседните сгради дойдоха да се поинтересуват кога ще бъдат обновени и техните блокове, тъй като целия квартал ще промени облика си, ако бъдат санирани и другите блокове. Всички изразиха задоволство, че ще бъде обновена и улица „Свобода“, тъй като там ремонт не е правен от почти четиридесет години.

Контрастът между санираната част на блока и тази, която е в съседство е повече от виден. Причината е, че единият вход е успял да се организира по-бързо от другия и да влезе в програмата за саниране навреме.

След откриването имаше и почерпка приготвена от хората в блока.