Нова придобивка има от вчера септемврийското село Бошуля, става дума за сграда, в която има два казана за варене на спиртната напитка известна на целия Балкански полуостров – ракията.

Лентата на обекта, който е частна собственост вчера преряза семейство Гостеви, а преди това тържествен водосвет за здраве отслужи отец Кънчо от храма „Св. Йоан Предтеча“ в Карабунар. Кметът на селото Христина Венчева също бе сред отбраните гости на тържеството, което бе с ограниче кръг от хора заради коронавирусната пандемия.

Двата казана са с вместимост от 250 и 500 литра, а от години в селото няма ракиджийница. Това принуждава жителите на винарския район да търсят ракиджийници в други населени места от нашата област.

Според експерти в България, в последно време се смята, че ракията трябва да се консумира ледено студена. Но се оказва, че това е абсолютно неправилно. Консумацията на ракията ледено студена води до неправилно балансиране на напитката.

Повечето от качествата на ракията биха били абсолютно загубени, ако се сервира ледено студена. В някои случаи само гроздовата ракията и ако трябва да бъдем конкретни, джибровата ракията, направена от остатъчния продукт при производството на вино, може да се сервира леко охладена.

В същност единственото „предимство“ на сервирането на ракия с лед е да се скрият някои от потенциалните й дефекти, особено тези в аромата, идващи от фракции от опашките, които може да не са отделени правилно, дост често с цел производство на по-голямо количество на единица основен продукт (килограм грозде, сливи и др.). Най-добрата температура за сервиране зависи много от вида на ракията, но като цяло, тъй като ракия е плодова напитка, тя е между 14 и 20 градуса целзий.

Друго популярно схващане, особено в България, е, че ракия, без значение от нейния вид, трябва да се пие заедно с шопска салата. Това е традиция, която изглежда е била наложена от Балкантурист преди 1989 г. Това всъщност не е задължително най-правилния начин на консумация. Този вид салата вероятно би могла да бъде подходящото мезе за някои гроздови ракии, въпреки че отново силно зависи от специфичния вид и стил на гроздова ракия.

За радост ракията е много комплексна напитка, което позволява комбинацията й с много богата гама от храни (от салати до сушено месо, както и готвени ястия и дори десерти) в зависимост от вида и стила й.

Тук трябва да отбележим, че изборът на подходяща храна, с която да бъде комбинирана съответната ракия, е от решаващо значение. Сервирането на ракия с неправилната храна би могло абсолютно да унищожи преживяването от нейната консумация.

Представям ви някои от по-популярните комбинации:

  • Сливова ракия с месо
  • Кайсиева ракия със зелени храни или неароматно сирене
  • Вилямовка (круша Уилямс) с леки и неароматни сирена
  • Дюлева ракия с по-ароматно или запечено сирене

В този контекст пример за напълно неподходяща комбинация би била вилямова ракия (круша Уилямс) с гореспоменатата шопска салата.