1955 са зазаразените от началото на пандемията с коронавирус в областта, съобщи днес зам. областният управител Йордан Кожухаров, на онлайнбрифинг на Областния кризисен щаб. До момента оздравелите са 826, а 109 от заболелите са починали.

856 души в областта в момента са на домашно лечение, а 164 са тежките случаи настанени в болница. Под карантина са 893. Това ни праща в „Червената зона“ и прави 40.03% заразени за град Пазарджик. Това е наложило Щабът да вземе следното решение:

учениците от 6-12 клас минават на онлайн обучение в Пазарджик – град, това важи, до 22 ноември. В другите общини се възстановява присъствената форма на обучение за всички ученици.

Последвайте линка, за да видите брифинга:

https://www.facebook.com/OAPazardzhik/videos/365759438049257/

Издадена е заповед за увеличение на болничните легла в ковид – секторите, в момента натоварването е много високо, заради това отправяме апел към гражданите и личните лекари, да дадем глътка въздух за лекарите в болниците, липсата на обоняние еднократно или леко повишение на температурата, не е повод да влезете в болница. Там трябва да бъдат само най-тежките случаи, каза д-р Фани Петрова, директор на РЗИ – Пазарджик.

Само два екипа в Пазарджик обслужват пациентите със съмнения за коронавирус потърсили Спешна помощ, причината се дължи на това, че голяма част от лекарите и медицинския персонал в момента се лекуват от коронавирус. В областта има 35 екипа на Спешна помощ.