Втората вълна на пандемията не е повод за паника – заболяването може да се ограничи. Просто спазвайте определени правила и проявявайте повече здрав разум, съобщи днес кметът на Община Брацигово – Надежда Казакова в обръщение към своите съграждани.

Във връзка с повишаването на броя заболели и карантинирани от COVID -19 и в едно с това нарастващото притеснение сред населението, ръководството на Общинска администрация се обръща към всички жителите на Община Брацигово:


Уважаеми съграждани,
В момента се надига втората вълна на Ковид-19, а заедно с нея идва страха: от зараза и от ново пълно затваряне. Тези страхове несъмнено се отразяват върху нашето поведение. Ние сме в стрес, защото не знаем ще се справим ли със ситуацията – и реагираме ли по най-правилния начин. Едни взимат трескави мерки срещу възможните опасности, извършват какви ли не преувеличени приготовления и се презапасяват с продукти и лекарства, други пък омаловажават опасността или напълно я отричат. Както обичайно -„златната“ среда е тази, която би позволила да се опазим по най-добрия начин.
На всички, които продължават да изпитват страх, препоръчваме да се концентрират върху онова, което им създава усещането за сигурност. Мислете например, че спазването на хигиената и на правилата за дистанция, както и задължителното носене на маска понижава риска. В същото време призоваваме да не се прекалява, защото ако човек се затвори вкъщи и изобщо престане да излиза, това сигурно трайно ще му създаде нови страхове и всяко излизане ще бъде свързано със стрес. Най-важното е да се гледа трезво на ситуацията, да се премерват рисковете. Някои гръмко протестират против правилата, други провокират околните и непрекъснато изискват повече внимание, трети пък се отнасят съвършено несериозно към ситуацията и отричат опасността.
В името на психологическия баланс, специалистите съветват преди всичко да осъзнаем ситуацията и да не се поддаваме не паника. И припомнят известната рецепта: ако не можеш да промениш ситуацията, промени отношението си към нея!
Ето и няколко практични съвета как да не се заразим с Ковид-19 и да запазим психологическия си баланс по време на втората вълна. Препоръчва се да не се отказваме напълно от всекидневните си навици, а каквото можем да отложим – да го отложим. Съвсем не се налага изцяло да прекратим срещите си с близки хора. Вместо обаче да се събираме по домовете или в многолюдни закрити помещения, ще сме много по-добре, ако излезем на разходка с тези хора или отидем заедно в близкия парк. Не забравяйте да се облечете топло и винаги да извеждате и децата, които навън се чувстват особено добре.
Не е препоръчително да ходите на места, където се събират много хора и където се говори на висок глас. Във времена на пандемия е особено важно човек да мисли за себе си и за собственото си здраве. Независимо дали ни харесва или не, за собствената ни защита срещу инфекцията отговаряме единствено ние самите. Ето защо може би си струва временно да се откажем от някои любими свои навици, които са опасни по време на пандемия – и да се върнем към тях чак когато опасността премине. Тогава ще изпитаме двойно удоволствие!
А Общинска администрация Брацигово ще прави всичко възможно да работи за здравето и сигурността на своите жители, като предприема мерки по дизинфекциране и обезопасяване на общите части на градското пространство.
Уважаеми съграждани,
Нека всеки, който се почувства неразположен остане в дома си и се свърже незабавно с личния лекар. Здравните власти знаят най-добре какво да предприемат. Нека не се създава излишно напрежение, но и нека всеки бъде отговорен за себе си и за хората около него.
Апелът ни е: да спазваме правилото на 3 Д: – дезинфекция, дистанция и дисциплина!
С общи усилия и отговорността на всеки един от нас ще се справим със ситуацията!
Бъдете здрави и отговорни!