Пазарджишка кървавица е известна в цялата страна и няма съмнение, че това е най-вкусната кървавица. Защо е така?

Тайната се крие в начина на приготвяне и съставките. Вероятно няма да се възползвате от традицията, защото прасета отдавна не се гледат в задния двор на жителите на града, че даже и в околните села.

В миналото да изквичи прасе на умряло било чест за всяко уважаващо себе си домакинство. Както се досещате това свещенодействие се е случвало около Коледа, когато студът звънти, а виното е пивко.

Традицията е вероятно наследство от доста древни времена, когато в чест на небесните покровители се правили животински жертви. Доста по-късно хората осъзнали, че вместо да изгарят „подаръка“ за боговете е по-добре да се възползват от него, по всички възможни начини, а за боговете да остане само кръвта на жертвеното животно.

Но, кървавицата сложила ръка и на кръвта.

Към приготвянето на кървавицата се пристъпва, когато прасето е изкормено и добре опърлено, измито и от него са извадени всички вътрешности. В празния му търбух тук-таме са оставени разни мазнинки за обрязване.

В изпразнения корем на обредното животно се нарязва на ситно целия му бял дроб. В кървавата пихтия се хвърлят малки парченца мазно месо, които се обрязват от корема на прасето, от горната част на главата и други места.

Като цяло месото трябва да е не само крехко, но и мазничко. То трябва да е около три до три и половина килограма. Можете да сипете и чаша кръв от прасето, тя се наточва още докато то се умъртвява.

Подправките са следните – 300 гр. сладък червен пипер, сто грама сол, ситно нарязани два стръка праз, една шепа смляни семена от копър, една лъжица кимион и две чаши червено вино.

След това всичко се обърква добре, за да стане еднородна смес. И се пълни в дебелото черво на добичето.

В миналото това се е случвало с помощта на още двама души, които придържали, за да не се спука червото и връзвали готовата кървавица на люлчици, с канап.

Накрая я провесвали на един прът над външния прозорец, за да може да изсъхне и да къкри в компанията на кисело зеленце, или направо я ползвали за мезе – сурова или печена.

Та, ако ви се прииска някога да си направите сами кървавица – това е рецептата, по която са я приготвяли нашите баби и дядовци. Остава ви само задачата да си осигурите прасе за Коледа.